zelfstandigheid te behouden op oudere leeftijd

Waarom het belangrijk is zelfstandigheid te behouden op oudere leeftijd.

Ongeacht onze leeftijd, hechten we allemaal erg aan onze onafhankelijkheid. We genieten er zelfs van. Vanaf onze geboorte wordt het ons al aangeleerd om voor onszelf te zorgen tot aan we volwassen zijn. Vanaf dan leren we het onze eigen kinderen aan hoe belangrijk het is om dingen voor zichzelf te doen. Onafhankelijkheid wordt ons ons hele leven bijgebracht — en het verlangen om onafhankelijk te zijn wordt niet minder naarmate we ouder worden. Sterker nog, het wordt belangrijker voor senioren.

Het belang van onafhankelijkheid voor senioren belangrijk om meerdere redenen. Onafhankelijkheid is soms het enige waar senioren nog controle over hebben als bepaalde aspecten van hun leven veranderen met de leeftijd. Daarnaast bevordert onafhankelijkheid een gevoel van succes dat voor veel senioren een groot gevoel van eigenwaarde en welzijn oplevert. Tenslotte worden ouderen vaak geholpen door thuiszorg en familieleden, wat sommige ouderen zien als een smet op hun onafhankelijkheid.

Vaak zijn ouderen in staat om zelfstandig te leven met weinig of geen hulp. Sommigen hebben echter hulp nodig vanwege lichamelijke of geestelijke beperkingen die het ouder worden met zich meebrengt. In deze gevallen is alleen thuis wonen nog geen verloren zaak. Thuiszorgbedrijven helpen senioren zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Zorgverleners helpen cliënten bij activiteiten van het dagelijks leven, zoals boodschappen doen, licht schoonmaken, koken en andere activiteiten die senioren in staat stellen zelfstandig thuis te wonen. Daarnaast kunnen senioren met meerdere verdiepingen in hun huis kiezen voor andere hulpmiddelen zoals trapliften. Een traplift kopen kan een pijnlijke val voorkomen en het verschil zijn tussen thuis blijven wonen of moeten verhuizen naar bijvoorbeeld een verzorgingstehuis. Een traplift zorgt voor onafhankelijkheid voor de senior zelf, maar zorgt tegelijk voor hulp genoeg, zodat de oudere geen onnodige risico’s loopt.

Wanneer je senioren helpt, moet je niet binnenkomen en al hun taken uitvoeren. In plaats daarvan wordt een techniek aangeraden die interactief verzorgen wordt genoemd. Dit betekent dat je ouderen betrekt bij dagelijkse activiteiten en taken, afhankelijk van de mogelijkheden van de oudere. Sommige senioren zijn namelijk nog in staat om te helpen met het schoonmaken van het huis, boodschappen doen, koken en/of andere taken. Dit moet juist aangemoedigd worden

Senioren die alleen wonen zouden betrokken moeten zijn bij hun eigen verzorging, omdat dit een gevoel van doelgerichtheid bevordert. Dit bevordert het gevoel van vervulling en behoudt de essentie van onafhankelijkheid waar senioren naar streven. Voor veel senioren kan het doel van onafhankelijkheid – met een beetje hulp – worden bereikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *