rond vloerkleed

Vloerkleden: waar moet je op letten?

Rate this post

Deze week schreven we al eerder een blog over het aanschaffen van een vloerkleed en waar je op moest letten. Je moest onder letten op formaat, materiaal en vorm. De vorm hebben we in die blog niet erg uitgebreid besproken. Daarom een vervolg op de blog een vloerkleed in drie stappen.

Wat hoe belangrijk is de vorm van je kleed?

Laten we beginnen met welke vormen er zijn:

  1. Rond
  2. Rechthoekig
  3. Vierkant

Welke voordelen of nadelen heeft deze vorm?

Rond vloerkleed

Met een rond vloerkleed kan je de rechte lijnen in het huis doorbreken. Wij hebben een z-vormige woonkamer en dus veel rechte lijnen. Door gebruik te maken van ronde vormen doorbreek je de rechte lijnen en voelt de ruimte zachter aan. Wij hebben dus een rond vloerkleed. Ook in de accessoires hebben we expres gekozen voor een aantal ronde vormen. Zo hebben we ronde poefjes en een ronde lamp in de hoek.

Een rond kleed moet wel bij je meubels passen. En daarbij moet je er de ruimte voor hebben. Om een beetje rond kleed neer te leggen heb je toch wel een breedte van minimaal 4 a 5 meter nodig. Als je kamer minder breed is dan zal een rond kleed vaak een beetje ielig lijken. 

Rechthoekig kleed

Het kleed wat we het meeste zien in het interieur. Een rechthoekig kleed geeft je de mogelijkheid om kaders te stellen. Door een rechthoekig kleed onder een bank te leggen creeer je een ruimtelijk effect. De ruimte lijkt langer. Dit kan je ook bij de eettafel doen. Je creëert een soort van loper effect waardoor de ruimte dus langer lijkt.

Persoonlijk vind ik dat een rechthoekig kleed overal gelegd kan worden. Er zijn geen nadelen aan. Het enige nadeel is dat er zo’n groot aanbod is dat het soms moeilijk is om het juiste kleed te vinden.

Vierkant kleed

In het interieur zien we deze niet heel erg vaak voorbij komen. Met een vierkant kleed baker je echt een stukje af. Zet je banken en stoelen op een vierkant kleed en je hebt echt een soort van eiland gecreëerd. De functie van die meubels is op die manier duidelijk gemaakt. Dit is dan ook gelijk het nadeel. Soms kan hierdoor het kleed de samenhang van je interieur te niet doen. Je moet hier heel erg goed opletten als je een vierkant kleed neemt.

Weet je niet welke vorm het beste bij jou past bedenk dan van te voren wat je wilt. Moet het kleed alleen warmte uitstralen of ook een toegevoegde waarde hebben? Moet het rechte lijnen doorbreken of juist ruimte creëren. Pas als je weet wat je wilt kan je verder gaan kijken naar materiaal, formaat en patroon. Kies niet te snel want van een goed kleed kan je echt jaren plezier hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *