Van tapijt tot gordijn: zo bespaar jij honderden euro’s met je interieur

De gasprijs rijst de pan uit en dus is het belangrijker dan ooit om te besparen*. Dat kan ook door bepaalde aanpassingen te doen in je interieur. Wist je bijvoorbeeld dat je door de juiste raambekleding tot bijna 300 euro per jaar kunt besparen op je energierekening? Luxaflex®, marktleider op het gebied van raamdecoratie, zet vijf tips voor je op een rij waarmee jij er deze winter warmpjes bij zit.

Bespaartip 1: Winterklaar met isolerende raambekleding

“Tot 50 procent van de verwarmingsenergie van een huis kan via de ramen ontsnappen, zelfs met dubbel glas”, vertelt Richelle den Hartog, interieurarchitect bij Luxaflex®. “Investeren in de juiste raambekleding levert dus veel op. Wist je dat je met de juiste energiebesparende raambekleding in een vrijstaand huis al tot 270 euro per jaar kunt besparen**? Denk aan isolerende gordijnen. Gordijnstof wordt warmer dan glas waardoor het minder tocht. Ook Duette® Shades, ofwel dubbele plisségordijnen, isoleren goed. Deze hebben stilstaande luchtlagen in de cellen, waardoor er een soort isolatiedeken ontstaat en de kamertemperatuur gereguleerd wordt. De variant met (aluminium) gecoate binnencellen gaat zelfs tot een  A++ energielabel***.”

Bespaartip 2: Warme vloer

Tegels of houten vloeren warmer laten aanvoelen hoeft niet per se met vloerverwarming, maar kan al gemakkelijk met een groot, hoogpolig kleed. Dit isoleert je huis een beetje meer, omdat de warmte niet verloren gaat door de vloer. Bovendien creëer je met een stijlvol kleed meteen een warme sfeer in huis; win-win!

Bespaartip 3: Accessoires

Zonder veel te investeren, kun je ook een hoop doen om de kou buiten te houden. Kleed je vensterbank aan met grote vazen en planten. Hierdoor bedek je delen van het raam, wat niet alleen voor een deel de kou tegenhoudt, maar er ook nog eens gezellig uitziet. Letterlijk en figuurlijk een warm gevoel in huis? Steek kaarsen aan en verwarm jezelf in plaats van de hele ruimte met bijvoorbeeld een warme pittenzak, fleece plaid of warmtekussen.

Bespaartip 4: Houd de radiatoren vrij

Als de verwarming in huis aan staat, is het belangrijk dat de warmte goed wordt verspreid. Zorg er dus voor dat de radiatoren niet zijn geblokkeerd door gordijnen, meubels of planten. Houd daarnaast je raamdecoratie overdag open, want zonlicht is een natuurlijke gratis verwarmer. Sluit ’s avonds de raamdecoratie om zo de warmte vast te houden. Ben je niet thuis? Geen probleem. Veel raambekleding kan gekoppeld worden aan een slim bedieningssysteem, zoals  PowerView® Automation, en vervolgens verbonden worden met een slimme thermostaat. Zo kun je instellen dat de verwarming uit gaat en de raamdecoratie sluit als de thermostaat een bepaalde temperatuur heeft bereikt. Handig!

Bespaartip 5: Laagjes, laagjes, laagjes

De nieuwste interieurtrend is layering, waarbij diverse raambekleding met elkaar gecombineerd wordt. Gordijnen zijn bijvoorbeeld goed te combineren met andere raamdecoratie, zoals vouwgordijnen in dezelfde stof, wat de isolatie nog meer versterkt. Richelle den Hartog tipt: “Combineer ton-sur-ton of contrasterende kleuren en patronen om een unieke look te creëren. Zo zijn er stoffen die bestaan uit verfijnd linnen, luxueus fluweel en op de natuur geïnspireerde structuren en patronen.”

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *