SVÄRTAN limited collectie ikea

VAN 2.000 TINTEN GRIJS NAAR PUUR DESIGN UIT INDIA

• Unieke samenwerking tussen IKEA en fashiondesigner Martin Bergström
• Abstracte SVÄRTAN limited collectie geïnspireerd op Indiase tradities
• Designproducten vanaf september 2016 verkrijgbaar bij IKEA

Wie aan India denkt, ziet vaak levendige kleuren voor zich. Martin Bergström niet. De Zweedse mode- en textielontwerper heeft het karakter van het moderne, stedelijke India weten te vangen in zwart, wit en vele tinten grijs. Samen met 25 designstudenten van het National Institute of Fashion Technology in Delhi creëerde hij geweldige patronen, geïnspireerd op ruige muren, regenwater, boomschors en kabels die boven de straten hangen. Met trots presenteert IKEA de SVÄRTAN limited collectie in samenwerking met Martin Bergström. De designproducten zijn vanaf september 2016 verkrijgbaar in de winkels en op IKEA.nl.

“Voor de SVÄRTAN limited collectie wilde ik een moderne interpretatie van India en haar culturele erfgoed creëren. Toen ik voor het eerst in dit prachtige land kwam, werd ik betoverd door het licht. Daarna zag ik de schoonheid in het alledaagse: de ongelooflijke verfijning in oppervlaktes, de texturen in muren en fantastische patronen gecreëerd door de regen”, vertelt Martin Bergström. De SVÄRTAN limited collectie bestaat uit textiel, papieren producten, glaswerk, keramiek en metalen objecten, alleen gekenmerkt door abstracte patronen in zwart, wit en grijstinten. Alle producten zijn gemaakt in India waarbij traditionele technieken zijn gebruikt. Daardoor voelt iedere schaal, fles, bijzettafel, vloerkleed, overtrek, schetsboek en kunstkaart alsof het met de hand gemaakt is.

Perfecte imperfectie
Door hun onvoorspelbare vorm zijn de mondgeblazen glazen SVÄRTAN flessen een goed voorbeeld van het perfecte imperfecte design van Martin Bergström. De stoere schalen heeft Martin eigenhandig vormgegeven, op basis van een oude Indiase schaal. De metalen producten hebben allemaal een gat in de zijkant: in India hangen ze de producten hieraan op om de verf te laten drogen. Martin besloot een replica van zijn eigen neusring door dit gat te doen om het zo onderdeel van het design te laten zijn.

SVÄRTAN limited collectie ikea

SVÄRTAN limited collectie ikea
SVÄRTAN limited collectie ikea

Stoere en ruige designtafels
Van metaal tot hout: de materialen die zijn gebruikt in de SVÄRTAN limited collectie zijn bedoeld om elkaar aan te vullen en in balans te houden. De metalen salontafel met dienblad is eenvoudig inklapbaar en heeft een aantrekkelijk patroon dat je gewoon moet aanraken. De houten bijzettafels met hun stoere en ruige uitstraling kan je ook als krukje gebruiken.

SVÄRTAN limited collectie ikea

SVÄRTAN limited collectie ikea

02-PH135857_SVARTAN_designtafels
02-PH135617_SVARTAN_metalen_salontafel

Fascinerende stoffen
Textiel speelt een belangrijke rol in de Indiase cultuur en in het leven van Martin Bergström. Daarom vind je in de SVÄRTAN limited collectie vele textielproducten met de meest fascinerende patronen. Bijvoorbeeld het dekbedovertrek met bijpassend kussensloop, gemaakt van 100 procent katoen van meer duurzame bronnen*. Met de zes verschillende kussenovertrekken kan je je zwarte of witte bank of bed een kunstzinnige uitstraling geven.

03-PH131966_SVARTAN_kussens

03-PH135615_SVARTAN_kussens
03-PH135609_SVARTAN_kussens
03-PH135603_SVARTAN_dekbedovertrek

Schaduwen op de vloer
Martin Bergström en de 25 designstudenten maakten ruim 2.000 schetsen in Delhi en daaruit zijn uiteindelijk 15 patronen geselecteerd die de hoofdrol spelen in de SVÄRTAN limited collectie. Twee daarvan zijn verwerkt in glad geweven vloerkleden, waarmee je op je vloer een schitterende schaduw van India kan laten zien. Als dat geen statement is…

04-PH135601_SVARTAN_vloerkleden

05-PH135597_SVARTAN_schetsboeken
05-PH135597_a_SVARTAN_schetsboeken
05-PH131972_SVARTAN_schetsboeken

Op handgemaakt papier
Al meer dan 300 jaar wordt in India papier met de hand gemaakt. De SVÄRTAN schetsboeken bevatten 36 pagina’s van dit dikke handgemaakt papier, dat helemaal volgens traditie geproduceerd is. Ook de kunstkaarten komen op dit unieke papier. Met de set van 6 kaarten kan je een eigen abstracte kunstwerk maken in je huis. Of inspireer vrienden en familie door hen een originele kaart te sturen.

* Onder 100 procent katoen van meer duurzame bronnen verstaat IKEA katoen van planten die geteeld zijn volgens de richtlijnen van Better Cotton, door katoenboeren die werken volgens Better Cotton en duurzamer geproduceerd katoen uit de Verenigde Staten volgens bijvoorbeeld het e3 Cotton Program.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *