Het Autobiografische huis

Trend 2018: Het Autobiografische huis

Thuiskomen.

Na een lange werkdag de deur achter de dichttrekken en weten dat je veilig bent, dat het gezellig is en dat je jezelf mag zijn. Hakken en panty’s uit, joggingbroek aan en toch aan alle (onuitgesproken) eigen voldoen.

In november vertelde ik dat de energie die we thuis hopen te vinden in de loop der jaren niet is veranderd, maar hoe we dat vormgeven is wel aan verandering onderhevig. Omdat onze gewoonten veranderen, er steeds nieuwe technieken en materialen gebruikt kunnen worden en omdat we nou eenmaal trendgevoelige wezens zijn.

Trends

Een grote trend was het Scandinavisch inrichten, tot aan het gelukkig worden door Scandinavische levenswijzen aan toe. Licht, natuurlijk, minimalistisch en rustig zijn de kernwoorden daarvoor. Maar in 2017 was er ook de trend More is More waar gespeeld werd met de combinaties van felle kleuren en verschillende vormen. En het ‘autobiografische huis’. Hoewel More is More wel eens tot rust kan komen, denk ik dat het autobiografische huis een invulling krijgt in veel woonkamers.

Hoewel de onderliggende principes van minimalisme – leven met wat je nodig hebt en de rest wegdoen – waarschijnlijk / hopelijk niet uit de mode raken, bewegen we weg van de perfectie en in een meer ruwe richting. We zijn ons er steeds bewuster van dat er een verhaal achter het perfecte geven schuilt dat groter is dan we zien. En neigen naar het persoonlijke laten zien of bestaande formats aanpassen op eigen behoeften. Dat zien we op social media en in bulletjournals, maar natuurlijk ook in woningen.

Het autobiografische huis

In het autobiografische huis is te zien dat er iemand woont. Iemand met een verhaal, iemand die al een leven geleefd heeft. Herken je jezelf daarin? Goh! 😉

Een kamer vullen met spullen met een herinnering, de dingen die je nu nodig hebt en misschien zelfs wel een paar voorwerpen die staan voor jouw toekomst, betekent zeer waarschijnlijk dat er een chaosje ontstaat. Of in ieder geval een mismatch tussen de spullen.

En dat is niet erg! Is jouw leven perfect? Dat van mijn loopt nogal grillig en nooit zoals ik het had voorspelt. Dat komt me niet altijd goed uit, maar op die manier leer ik wel het meest. Die bewegingen zijn ook te zien in mijn huis. De eettafel past volgens de inrichtingsregeltjes eigenlijk niet in de ruimte, maar ik ben vergroeid met die tafel. Foto’s hebben echt niet de kleuren uit het kleurenpalet, zelfs de poster die we kochten tijdens een vakantie in Denemarken heeft dat niet. Om over het leefkussen van mijn opa en oma nog maar te zwijgen.

Een autobiografisch huis is een huis met betekenis. Voor jou. Een huis waar je iets –of veel- mee wilt nemen als er brand uitbreekt omdat het onvervangbaar is.

Afbeeldingen zijn afkomstige van 1. House of C; 2 Poppytalk; 3. Méchant Studios; 4. From Moon to Moon

Groeten,

EVELINE MOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *