nieuw bed

Tijd voor een nieuw bed: waar let je op?

Je spendeert veel tijd van je leven in bed. Goed slapen is belangrijk en vormt een van de bouwstenen voor een gezond leven. Ga je binnenkort een nieuw bed en een nieuw matras kopen dan heb je veel keuze. Er bestaat niet zoiets als het ‘beste bed’ of het ‘beste matras’. Dit is voor iedereen anders. Waar moet je op letten als je een nieuw bed gaat uitzoeken?

Een nieuw bed moet je uitproberen

Je kunt pas oordelen of een bed geschikt voor je is als je er op gaat liggen. Op een bed moet je ontspannen kunnen slapen zonder dat je last van je spieren of gewrichten krijgt. Bij sommige aanbieders kun je  verschillende bodems en matrassen uitproberen of zelfs een slaaptest doen, die je kan helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Soorten bedden

Er zijn veel verschillende soorten systemen op de markt als het gaat om bedden.  De meest bekende zijn een ledikant met een lattenbodem en een boxspringset.

Boxspringbodem

In een boxspring vind je metalen veren die naar boven en beneden bewegen. De kwaliteit van de veren en de afdeklagen bepalen het comfort en de ondersteuning van de boxspringbodem. 

Lattenbodem

Een lattenbodem is een reeks in de breedte gespannen latten in een frame. Het materiaal van de latten en de manier waarop deze verbonden zijn met het frame, bepalen hoe goed de lattenbodem jouw lichaam ondersteunt. 

Matrassen

Op het gebied van matrassen valt er veel te kiezen. Zo is er bijvoorbeeld pocketvering, latex en koudschuim. Deze materialen hebben allemaal hun specifieke eigenschappen. 

Pocketveringmatras

Een pocketveringmatras bestaat uit stalen veren die zijn ingepakt in zakjes, de pockets. Onder andere het aantal pockets en de grootte van de veren in het matras bepalen hoe flexibel het matras zich kan aanpassen aan je lichaam. Een pocketveringmatras heeft een open structuur, is vochtregulerend en ventilerend. Dit matras is ideaal voor iedereen die het snel warm heeft en veel transpireert gedurende de nacht.

Latex

Latex is het meest elastische en luchtige materiaal. Het heeft een open en gelijkmatige celstructuur, waardoor vocht en warmte gemakkelijk kan worden afgevoerd. Dit ventilerende vermogen zorgt voor een aangenaam slaapklimaat.

Koudschuimmatras

Koudschuim is een materiaal met een hoge veerkracht en. vormt zich naar je lichaam. Het maakt het draaien in bed makkelijker en comfortabeler.

Topper of topmatras
Een topper is een dun matras dat je bovenop het matras van de boxspring legt. Een topper  geeft extra comfort en zorgt ervoor dat je geen naad voelt tussen twee eenpersoons matrassen. Een topper beschermt ook je matras tegen vuil en transpiratie, zodat je de levensduur van je matras kunt verlengen. 

Het allerbelangrijkste bij een bed is dat het lekker ligt en je goed ondersteunt. Dat is voor iedereen anders. Het beste kun je eerst een aantal bedden uitproberen en vergelijken voordat je een keuze maakt. 

Foto van Adam Winger on Unsplash

About Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *