tuin

Tijd voor de winter? Maak je tuin zomerklaar…

Typefoutje in de titel? Nee hoor, we menen het bloedserieus… nu de winter voor de deur staat is het belangrijk om je tuin nog eens goed onder handen te nemen. Namelijk, wie z’n tuin netjes winterklaar achterlaat, profiteert daar van in de zomer. Van graszoden leggen tot planten afdekken; wij vertellen je graag hoe je je tuin winterproof maakt.

  1. Planten binnenzetten of bedekken

Niet alle planten, bloemen en struiken kunnen goed tegen vorst. Sommige zelfs helemaal niet. Het is dan ook enorm belangrijk om planten en bloemen die niet vorstbestendig zijn, winterklaar te maken. Dat kun je doen door ze óf binnen te zetten, bijvoorbeeld in de schuur, óf in te pakken met jute. Jute zorgt er namelijk voor dat de plant geïsoleerd wordt en niet stuk vriest.

>> Lees hier meer over het beschermen van planten tegen vorst.

  1. Gras behandelen

Eigenlijk heeft een gazon het hele jaar door flinke klappen te verduren. In de zomer wordt het vaak intensief gebruikt voor barbecues, sporten, ravotten, enzovoorts. In de winter krijgt een gazon met sterke temperatuurverschillen te maken. Is je gras toe aan vervanging, leg dan nieuwe graszoden. Dat kan prima in het najaar, en zorgt ervoor dat je volgend voorjaar met een sterk en volgroeid gazon aan het buitenseizoen begint!

Vervang je je gazon niet? Bemest het dan nog een keer in oktober en maai het mooi kort, op zo’n 4 tot 5 centimeter.

 Check de vijver!

Maak je vijver nog even schoon voordat de winter intreedt. Heb je vissen? Zorg dan voor een ijsvrijhouder die ervoor zorgt dat de vissen niet zonder zuurstof komen te zitten door bevriezing van de vijver.

  1. Don’t forget de kraan!

Vergeet niet de buitenkraan af te sluiten en leeg te laten lopen na het zomerseizoen. Doe je dat wel, dan kunnen de leidingen bevriezen en daardoor scheuren… dan heb je een vervelend issue aan het begin van de lente volgend jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *