Stijlvolle gordijnen voor in jouw kamers

Een ruimte is niet compleet zonder stijlvolle gordijnen! De gordijnen zorgen voor meer kleur in een kamer, maken een ruimte knusser en bieden je privacy. Het is immers vervelend als voorbijgangers voortdurend bij je woonkamer naar binnen kunnen kijken. Doordat gordijnen in tal van verschillende kleuren worden aangeboden, is het niet altijd even gemakkelijk om een keuze te maken. Kies je bijvoorbeeld voor rolgordijnen, of geef je de voorkeur aan vouwgordijnen? Ook transparante gordijnen en plissé gordijnen zijn populair. 

Naast het verschil in het type gordijn, heb je de keuze uit diverse maten gordijnen. De korte gordijnen zijn geschikt voor de ramen met een vensterbank. Daar waar lange gordijnen vaak gebruikt worden voor ramen die van het plafond naar beneden lopen. In dit artikel geven we je inspiratie, voor wanneer jij nieuwe gordijnen aanschaft! 

Het nut van gordijnen in kamers 

De voornaamste reden om voor gordijnen te kiezen, is de verduisterende werking hiervan. Met name in de zomermaanden is het tot laat licht, wat het lastig maakt om in slaap te komen. Daarbij is een kamer veel minder gezellig, wanneer het hier nog erg licht is. Een gordijn werkt echter niet alleen verduisterend. Ook biedt het gordijn je privacy! Het voorkomt dat mensen bij je woning naar binnen kunnen kijken. Het verschilt per type gordijn, in welke mate je privacy gewaarborgd wordt. Kies je voor gordijnen die de ruimte volledig verduisteren, of neem je doorschijnende gordijnen? In het laatste geval zal een voorbijganger enkel silhouetten zien. 

Geef ruimtes een gezellige sfeer met gordijnen 

Eerder beschreven we al dat gordijnen een ruimte meer kleur kunnen geven. Kies bijvoorbeeld voor stijlvolle gele gordijnen, die goed aansluiten op het hout van je vloer. Of wat te denken van oranje en rode gordijnen? Ze zorgen direct voor meer warmte in je ruimtes! Hoewel felle kleuren ruimtes gezelliger kunnen maken, wil je een te groot contrast met andere meubels voorkomen. 

Voorkom dat gordijnen ruimtes rommelig maken 

Wanneer het gordijn een gele kleur heeft en de bank rood van kleur is, botst dit. Het maakt ruimtes niet gezelliger, maar zorgt juist voor een rommelige look. Datzelfde geldt voor een situatie waarbij het uiteinde van gordijnen op de vensterbank ligt. Het gordijn ziet er hierdoor minder mooi afgewerkt uit! Je kunt ervoor kiezen om het gordijn over de vensterbank heen te laten vallen. Ook dat is echter niet altijd even gewenst. Door de gordijnen op maat te laten naaien, sluiten deze mooi aan op de hoogte van de vensterbank. Het op maat naaien van een gordijn kun je laten doen door de leverancier hiervan, of door een kledingmaker. 

Kies voor het juiste soort gordijn in huis 

Dat gordijnen in verschillende soorten worden aangeboden, zal je niet onbekend zijn. Het is afhankelijk van de plek in huis waar je de gordijnen gebruikt, welk type gordijn hier het beste op aansluit. Voor de ramen van een woonkamer zou je voor de combinatie van inbetweens gordijnen en overgordijnen kunnen kiezen. De inbetweens zijn vaak licht van kleur en laten licht door. Aan de buitenzijde van je woning zullen voorbijgangers echter alleen silhouetten zien. De overgordijnen zorgen dat de ruimte in de avond volledig verduisterd kan worden. 

Voor een slaapkamer zijn de inbetweens niet geschikt. Hier wil je de ruimte volledig kunnen verduisteren. Kies daarom voor overgordijnen of een rolgordijn. In het geval van een dakraam kun je kiezen voor een schuin gordijn, welke strak tegen het dakraam gemonteerd wordt. Zo valt het gordijn niet naar voren, als deze gesloten is. 

Plissé gordijnen en vouwgordijnen voor in de woonkamer 

Niet alleen een combinatie van inbetweens en overgordijnen is geschikt voor het verduisteren van de woonkamer. Je zou ook kunnen kijken naar plissé gordijnen of vouwgordijnen. Deze gordijnen hebben een moderne, ietwat landelijke look. Zeker in vergelijking met de traditionele overgordijnen. Daarbij biedt een plissé gordijn je de mogelijkheid om licht door te laten, maar de zon buiten te houden. Ideaal, wanneer je in de namiddag televisie wilt kunnen kijken. 

Een vouwgordijn loopt in tegenstelling tot het plissé gordijn wel van boven naar beneden. Vergelijk het met een rolgordijn. In plaats van dat het gordijn wordt uitgerold over de lengte van het raam, ontvouwt deze zich. Het geeft een speels effect aan je ruimte! Net als de verschillende andere soorten gordijnen, worden plissé gordijnen en vouwgordijnen in diverse kleuren aangeboden. 

Laat je adviseren over gordijnen 

Het kan erg lastig zijn om de juiste keuze te maken voor het verduisteren van jouw kamers. Laat je daarom goed adviseren over de mogelijkheden die je tegenwoordig hebt. Ga eens langs bij aanbieders van raamdecoratie, om voorbeelden van de verschillende soorten gordijnen te kunnen bekijken. Let hierbij niet alleen op de diverse soorten gordijnen, maar ook op het verschil tussen korte gordijnen en lange gordijnen. Wat past het beste bij jouw woning? 

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *