natuurlijk licht

Spelen met natuurlijk licht in jouw leefruimtes

Het hebben van lichte leefruimtes in de woning, wordt door veel mensen erg gewaardeerd. Het hebben van lichte leefruimtes geeft namelijk energie en creëert het gevoel alsof de ruimte groter is dan deze daadwerkelijk is. Om dit effect te creëren zijn er diverse mogelijkheden, waar met het licht gespeeld kan worden. In dit artikel lees je belangrijke tips hoe je dit effect kan creëren, zodat je alle potentie uit een leefruimte kan halen.

Het aanbrengen van lichte kleuren

De eerste tip is het aanbrengen van lichte kleuren in de leefruimtes. Dit creëert namelijk de indruk dat een ruimte meteen een stuk ruimer, frisser en lichter oogt. Niet alleen de kleur wit zorgt ervoor dat de ruimte het gewenste effect creëert. Zo kan er ook gebruik worden gemaakt van zachte pasteltinten. Wanneer je toch kleur wilt aanbrengen in de leefruimte, is het belangrijk dat hierbij een wand wordt geschilderd die niet direct het zonlicht weerkaatst. 

Daarnaast kan er door middel van kleurkeuze in interieur, ook het effect gecreëerd worden. Kies bijvoorbeeld voor een lichte bank of licht tafelblad met bijpassende stoelen.

Plaatsen van openslaande tuindeuren of kozijnen

Het is belangrijk dat natuurlijk licht de ruimte krijgt om de ruimte te verlichten. Dit kan gedaan worden door het plaatsen van tuindeuren die je kan openslaan bij mooi weer. Door een kunststof kozijn in de tuindeur te plaatsen, zorgt dit er immers voor dat de tuindeur weinig onderhoud vereist. Daarnaast zorgen de openslaande deuren ervoor dat de grens tussen binnen en buiten wordt verkleind. Zo wordt de tuin het hele jaar door betrokken bij het woonhuis. Een tuindeur die open staat, laat per slot van rekening meer licht binnen dan dat deze dicht is. 

Het plaatsen van spiegels in de leefomgeving

Een andere tip om meer natuurlijk licht door de leefomgeving te laten, is het plaatsen van spiegels op strategische punten in de woning. Een spiegel kan namelijk het natuurlijk licht weerkaatsen wat resulteert in een lichtere woonruimte. Daarnaast creëert het ook het effect dat de woonruimte groter lijkt dan dat deze daadwerkelijk is. Als het niet mogelijk is om de spiegel tegenover het kozijn te hangen, kan de spiegel ook geplaatst worden schuin tegenover een lamp. Ook op deze manier wordt de woonruimte extra verlicht.  

Naast de genoemde tips in dit artikel, zijn er nog andere mogelijkheden om te spelen met natuurlijk licht om de leefomgeving te voorzien van licht. Door jezelf goed in te lezen, kan je het maximale uit een leefruimte halen, wat motiverend werkt voor lichaam en geest.

Foto door Ann poan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *