siergrassen

Siergrassen voor de nazomer en herfst.

De na-zomer doet zijn intreden en langzaam aan gaan we al weer beetje bij beetje richting de herfst. Sommige planten raken uitgebloeid of worden minder mooi. Toch is er een manier om ook in het najaar kleur aan je tuin te geven. Hiervoor hoef je niet standaard de laat-bloeiende vaste planten te gebruiken. Steeds meer mensen ontdekken de schoonheid van het siergras. Bijkomend voordeel: vele hiervan bloeien pas in de nazomer en herfst en blijven tot ver in de winter attractief.

Het siergras kan grofweg onderverdeeld worden in de bladverliezende en de groenblijvende grassen. Veel gebruikte siergrassen voor in het najaar zijn de Miscanthus (Prachtriet), Calamagrostis (Diamantgras), Panicum (Vingergras), Pennisetum (Lampenpoetsersgras) en Molinia (Pijpestrootje). Ze bloeien alle met prachtige bloempluimen en hebben zeer decoratief blad. Onderhoud hebben ze weinig nodig. Snoei verdorde bladeren pas in het voorjaar weg tot zo’n 10-15 cm boven de grond. Deze bladeren en stengels beschermen het gras in de winter tegen vorst en zijn daarbij in de wintermaanden (in combinatie met rijp en vorst) erg decoratief. Bij groenblijvende grassen dient alleen het lelijke blad weggesnoeid te worden.

Bemest de plant in het voorjaar lichtjes met een langdurende meststof. Voor het siergras is dit meer dan genoeg en wordt zelfs mooier als deze niet teveel mest krijgt.

Siergrassen kunnen mooi zijn in zowel grote als kleine groepen bij elkaar. Belangrijk hierbij is dat de bodem voldoende vochtdoorlatend is. Grote, imposante siergrassoorten zoals bijvoorbeeld de Cortaderia (Pampasgras) kunnen ook als solitair plant worden gebruikt. Daarbij kan het gras ook gebruikt worden in potten, als haag of om extra afscherming (privacy) te creëren in de tuin.

Naast dat siergrassen onderling goed met elkaar gecombineerd kunnen worden, zijn vaste planten ook geschikt om met grassen te combineren. Zeker in prairiebeplantingen zie je deze combinaties veelvuldig voorkomen.

Meer informatie over bovengenoemde en andere siergrassoorten vind je op de website van Plant & Grow. Ben je van plan om je tuin op de schop te nemen? Wacht hier dan niet te lang mee, het najaar is namelijk een perfecte tijd om te (ver)planten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *