Sfeerverlichting in huis; zo pak je dat aan

We hoeven je vast niet uit te leggen hoe belangrijk verlichting is in huis. Verlichting heeft alleen twee doelen: functionaliteit en sfeer. Functionele verlichting moet vooral praktisch zijn, en sfeerverlichting is er vooral om extra ambiance in de woonkamer of slaapkamer te creëren. Wij vertellen je er meer over!

Functionele verlichting
Functionele verlichting is bijvoorbeeld keukenverlichting. Want ja, als je een ui staat te snijden wil je wel gewoon fel licht hebben. Functionele verlichting is bijvoorbeeld ook de “hoofdverlichting” in de woonkamer. Want als je ’s avonds nog wilt stofzuigen, wil je graag alles goed zien. Bij functionele verlichting in je woning is lichtsterkte belangrijk.

sfeerverlichting

Sfeerverlichting
Bij sfeerverlichting is “praktisch” niet het hoofddoel. Sfeerverlichting is er vooral om warmte en gezelligheid in huis te brengen. Sfeerverlichting is bijvoorbeeld wandverlichting, avondspotjes of een mooie staande lamp naast de bank. Bij sfeerverlichting is niet lichtsterkte, maar lichtkleur het belangrijkst.

Sfeerverlichting toepassen
Wanneer je zelf aan de slag gaat met sfeerverlichting in huis, bijvoorbeeld in de woonkamer of in de slaapkamer, zul je merken dat het erg smaakafhankelijk is. De één houdt van een donkere woonkamer, de ander van een iets lichtere. Een handige oplossing voor sfeerverlichting zijn dimbare lampen. Die kunnen namelijk zacht én hard schijnen. Zo kun je het licht wat zachter zetten tijdens een film, en wat feller tijdens een borrel.

Leuk is ook om te experimenteren met gekleurde lichten. Het klinkt wellicht wat “kermisachtig” zo op het eerste ogenblik, maar zacht groen, scherp rood of gelig licht uit bijvoorbeeld een gekleurd (HUE van Philips) lamp kan ontzettend sfeervol zijn. Schijn bijvoorbeeld een kleurlamp op de muur achter of naast de tv voor veel sfeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *