Schuur opruimen

We mogen nog een paar dagen van de kerstspullen genieten. Zeker dit jaar zie je dat mensen al vroeg waren begonnen met het neerzetten van de boom en overige kerstversiering. We wilde dit jaar allemaal optimaal genieten van de kerst. Maar na het genieten moet al deze spullen toch weer een plekje krijgen en dat is vaak op zolder of in de schuur. De schuur opruimen is daarom een klusje wat je een deze dagen kan oppakken.

Ruimte maken in de schuur

Ik herken het vanuit onze eigen situatie. De schuur is een plek waar je vaak even snel je spullen neerzet. De ruimte waarbij je denkt, ach opruimen komt later. Helaas duurt dat later vaak langer dan je wil waardoor de schuur al snel een rommeltje wordt.

Goede opbergmogelijkheden en een duidelijke indeling van de schuur helpen je voorkomen dat het echt een zooitje wordt. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Start met een goede basis

Elke schuur heeft minimaal 2 stellingkasten nodig. Deze kasten bieden je namelijk veel opbergmogelijkheden. Hierin kan je dozen bewaren maar ook de voorraad.

Wij hebben wel een redelijke keuken maar geen duidelijke kast om voorraad in te bewaren. Wij gebruiken dus al 1 stellingkast voor onze voorraad. Een stellingkast geeft je overzicht. Voor mij voelt het altijd net alsof ik in de supermarkt ben. Alle potjes en flesjes netjes op een rij zodat ik kan zien wat we nog hebben en wat we nog nodig hebben.

De andere stellingkasten gebruiken wij voor dozen met o.a. versierspullen voor verjaardagen en feestjes, verlengsnoeren, de steengrill, enz. Bovenop de stellingkast ligt de elektrische heggenschaar.

Ook hebben we in de stellingkast twee kratten staan. De ene gebruiken we voor glaswerk dat naar de glasbak moet. De andere gebruiken we voor de lege flessen die moeten worden ingeleverd. Zo hebben we dat gelijk gesorteerd om gerecycled te worden.

Gereedschap ophangsysteem

Wij hebben het geluk dat we achter de deur van de schuur een losse ruimte hebben. De ideale plek dus om je gereedschap op te bergen. In eerste instantie hadden we onze bezems en harken daar gewoon neergezet.

In ons vorige huis hadden we niet heel veel tuingereedschap nodig. Dat is bij deze tuin wel anders dus langzaamaan kwam er steeds meer. Daarom hebben we geïnvesteerd in een ophangsysteem.

Ophangsysteem voor gereedschap

Voor een paar tientjes heb je je bezems aan de muur hangen. Ideaal want zo krijg je overzicht en vallen ze niet de hele tijd om.

Dit systeem kan je ook binnen gebruiken voor je dweil, bezem en plumeau.

Als je een echte klusser bent is het verstandig om je gereedschap overzichtelijk op te ruimen. Dat kan je doen door je gereedschap gezamenlijk te bewaren in een gereedschapskoffer. Wil je meteen in 1 blik zien welke gereedschapstuk je nodig hebt? Maak dan gebruik van een wandbord.

Gebruik alle hoekjes

In een schuur moet je creatief met de ruimte omgaan. Probeer daarom alle hoekjes en gaatjes te benutten. Zeker in een schuur kan je ook goed gebruik maken van het plafond.

Mocht je balken in je schuur hebben dan is het een slim idee om hier een plank of rekje onder te monteren: zie voorbeeld op pinterest. Door iets onder de balken te hangen creëer je opbergmogelijkheden in de losse ruimtes. Een hele goede plek voor de kerstspullen.

Je kan ook latten onder de balken monteren. Hier kan je dan zeiltjes en dekens bovenop leggen. Ideaal want zeker die grote bouwzeilen liggen vaak maar in de weg.

Heb je hele zware spullen zoals een ladder, boot of fiets dan kan je met speciale systemen deze aan je plafond hangen waardoor je het vloeroppervlakte vrij houdt.

Budgettips schuur opruimen

Je schuur netjes houden hoeft niet veel te kosten. Je hoeft niet perse allerlei merkartikelen te kopen. Wist je bijvoorbeeld dat je prima je schroefjes en ander klein materiaal kan opbergen in jampotten of flessen? Hoe?

Monteer een wandplank en schroef de deksels van de jampotten aan de onderzijde. Je kan nu de potjes er onder schroeven. Zo heb je een schone werkbank, alles hangt boven je.

Dit kan je ook doen met lege flessen. Haal de bovenkant er af en monteer de onderzijde met een schroef aan de muur, zie voorbeeld: Pinterest, op deze manier kan je een overzichtelijk want maken van al je schroeven, spijkers en pluggen.

Voor je gereedschap kan je met een pallet een opbergplek maken zodat deze niet rondslingert in de schuur. Plaats een pallet tegen de muur. De planken van de pallets zorgen er voor dat je gereedschap niet naar voren kan vallen.

Op deze manier heb je al 2 manieren om met weinig geld je schuur op te ruimen. Heb jij nog leuke tips? Laat een reactie achter onder dit artikel.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *