Scandinavisch Wonen

Weg is goed, maar thuis is beter.

Weg van huis doe je inspiratie op, komt je tot rust en heb je eindelijk tijd om je boeken te lezen. Thuis… Wacht. Waarom komt jij thuis niet tot rust? Waarom staat je hoofd daar niet stil? Waarom lees je daar geen boek?

Als een thuis die plek is waar je je veilig waant tegen de elementen en je emotioneel veilig voelt, waarom doe je dan niet zo?

Een stappenplan

Droom jij ook weg bij die plaatjes in tijdschriften die we allemaal zijn geen betitelen als Scandinavisch Wonen? Dan zijn er een aantal dingen om in je achterhoofd te houden als je klaar staat om een kamer “nu eens echt grondig aan te pakken”.

Onthoud dat het niet gaat om het creëren van 1 look en ook niet om minimalisme in de freaky manier. In jouw huis wordt namelijk geleefd. In dat van mij ook (*werpt een blik op een leeg pak chocolademelk*). Waar het wel om gaat is dat jouw huis werkt voor jou.

Ken je Marie Kondo?

– “No.”

“You don’t?”

– “No.”

“She’s Japanese.”

– “Okay.”

(Gilmore Girls: A Year in the Life, Winter)

Wat terugkomt is alle boeken over gelukkig leven die de afgelopen jaren zijn verschenen, zowel als je de Scandinavische als de Japanse manier leest, is dat balans centraal staat.

Stap 1 is daarom: Bepaal wat jij belangrijk vindt.

Hoe ziet jouw leven er uit? Waar wil je heen? Wat heb je daar voor nodig? Wat kan er weg?

Stap 2 is het identificeren van de ruimte. Wat ga je in deze ruimte doen? Waar komt het licht vandaag? Welke kleur hoort daar voor jou bij?

Stap 3 tot en met… Werk met de dingen die je al hebt! Je mag alles gebruiken en alles persoonlijk maken. Scandinavisch wonen gaat niet om de look, maar om de eenvoud, balans en tijdloosheid.

Scandinavisch Wonen

Een kamer heeft pas een ziel…

…als het iemand ziel weerspiegelt.

Onthoud dus dat schoonheid niet in hoeveelheid spullen of je budget zit. Een goed ontwerpen huis, werkt voor jou en je familie. Niet voor een foto in een magazine.

Houvast

Ik snap dat je meer houvast nodig hebt om toch dichterbij dat ideaalplaatje uit het tijdschrift te komen.

Scandinavische woningen zijn comfortabel. Er is ruimte doordat er geen overbodige spullen zijn en dat zorgt voor ruimte om elkaar te ontmoeten, in gesprek te gaan of lekker alleen weg te kruipen. Door keuzes te maken, maak je ruimte.

Kies kwaliteit boven kwantiteit. De lage prijzen voor veel producten in onze weggooimaatschappij, hebben tot gevolg dat het product goedkoop geproduceerd wordt en een mindere kwaliteit heeft. Meer investeren in een tijdloos design, het rustig opbouwen van jouw collectie, zorgt dat je mooie, goede, tijdloze spullen hebt die bij je passen.

We eten steeds meer biologisch eten, maar kijken we ook zo bewust naar een huis? Natuurlijke materialen, in welke vorm of met welke print dan ook,  helpen om de rust in huis terug te brengen.

Denk goed na over de lichtinval van de zon als de verlichting. Weet jij waar de zon jouw huis in komt? Wat doe je met die kennis? En heb je voldoende kaarsen in huis voor de winterochtend, -middag en –avond?

Blijf opletten dat je huis niet te vol staat. We hebben niet altijd meer spullen nodig, dat staat vaak loodrecht op de functionaliteit van je huis. Cadeautjes die je niet mooi vindt, maar houd omdat het ‘hoort’? Een cakevorm in de vorm van een eenhoorn, omdat je… Ja, wat eigenlijk? De cake smaakt er niet anders door.

Afbeeldingen via Coco Lapine (1) en My Scandinavian Home (2)

Geschreven door Eveline Mos

 

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *