Ruimte creëren met een hekwerk

In Nederland hebben gelukkig veel mensen de luxe van een tuin. Echter is niet iedere tuin even groot en stadstuinen zijn juist vaak aan de kleine kant. Gelukkig kan je met het juiste hekwerk je tuin een stuk groter laten lijken.

Met een hekwerk je tuin groter laten lijken, klinkt misschien in eerste instantie tegenstrijdig. Een hekwerk kan zelfs een gesloten gevoel geven, waardoor de tuin er juist kleiner en benauwder uitziet. Daarom is het, vooral met een kleine tuin, belangrijk om voor het juiste hekwerk te kiezen. Een hekwerk kan namelijk wel degelijk je tuin een stuk ruimer laten ogen.

hekwerk

Langer of breder?

Als je een hekwerk of schutting gaat uitzoeken, is het belangrijk om te weten of je je tuin dieper of breder wilt laten lijken. Wil je een dieper ogende tuin? Kies dan voor een houten hekwerk met horizontale planken aan de zijkant. Door de horizontale planken wordt de optische illusie gecreëerd dat de tuin langer is. Wil je  juist je tuin breder laten lijken? Plaats dan het hekwerk met horizontale planken tegen de achterzijde. Dan oogt de tuin breder.

Openingen

Het is belangrijk om een hekwerk uit te kiezen met openingen erin. Kies daarom niet voor een houten hekwerk waarbij de planken dicht tegen elkaar vast getimmerd zijn. Hierdoor ontstaat het gesloten gevoel, wat je juist niet wil creëren in een kleine tuin. Zorg daarom dat er smalle openingen zijn waar je doorheen kunt kijken, maar die niet je privacy in gevaar brengen. Een andere optie om deze doorkijkjes te maken, is door het plaatsen van een gaashekwerk met een klimplant. Er ontstaat nu een groene wand met hier en daar kleine openingen tussen de bladeren door.

Kleur

Naast de vormgeving en de openingen van het hekwerk, speelt kleur ook een belangrijke rol in het groter laten lijken van de tuin. De kleur van de achterwand van de tuin bepaalt voor een groot deel hoe groot de tuin lijkt. Met een donkere achterwand lijkt de tuin dieper en met een licht gekleurde achterwand lijkt de tuin juist ondieper, maar breder. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden tijdens het kiezen van een kleur voor je hekwerk.

hekwerk

Tussenhekwerk

Mocht je net een nieuw hekwerk hebben gekocht of niet je huidige hekwerk willen vervangen, dan is er de mogelijkheid om met een tussenhekwerk je tuin groter te laten ogen. Plaats een hekwerk halverwege de tuin en laat hier een plant tegenaan groeien. Dit mag een goedkoop hekwerk zijn, omdat je het hekwerk door de beplanting toch niet volledig zal zien. Door het tussenhekwerk is de gehele tuin niet in één keer te zien en creëer je doorkijkjes. Hierdoor wordt het idee gecreëerd dat er achter het hek de tuin nog een flink stuk doorloopt.

hekwerk

Do it good

Wanneer je een hekwerk verkeerd gebruikt in een kleine tuin, kan je dus flink de mist in gaan. Met de bovenstaande tips zal dit zeker niet gebeuren en zal een hekwerk juist dé uitkomst zijn om je tuin optisch groter te laten lijken. Houd bij een hekwerk of schutting rekening met richting van de planken, zorg voor een openingen en houd rekening met de kleur. Dag kleine tuin, hallo grote tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *