pasen 2019

Pasen anno 2019

Pasen is de laatste jaren enorm populair geworden. Van oorsprong is Pasen een christelijk feest. Met Pasen vieren we dat Jezus is opgestaan uit de dood. In de kerk worden met Pasen speciale diensten gegeven.

In de loop der jaren is er naast de Christelijke gedachte nog een aantal rituelen ontstaan: de paasvuren en de paaseieren. De paasvuren hebben een gedachte, men zegt dat met de paasvuren de demonen van de winter worden verjaagd. Paasvuren vinden niet overal plaats. In Espelo doen ze het nog elk jaar, het record van het hoogste paasvuur staat dan ook op hun naam.

Paaseieren zoeken

Paaseieren zoeken komt dan wel weer uit het verleden. Zo is de Paashaas namelijk al sinds 1825 in Nederland dus paaseieren zoeken is niet nieuw. Toentertijd had de Paashaas een pedagogisch karakter. Hij bracht alleen paaseieren bij de kinderen die goed waren geweest.

We maken van Pasen weer een feestje.

Tegenwoordig heeft het eieren zoeken een ander karakter. Toen ik klein was zochten we geen paaseieren. Met mijn kinderen heb ik dat weer wel gedaan en bij de jonge gezinnen om mij heen zie ik ook elk jaar weer terugkomen. Paaseieren zoeken is een onderdeel van de paasbrunch. Voor of na het eten gaan de kinderen eieren zoeken.

Paasversiering

Net als met kerst versieren veel mensen met Pasen hun woning. Dit is in de jaren steeds uitgebreider geworden. Was het vroeger alleen een tak nu komen er steeds meer accessoires bij en gaat het steeds meer lijken op een uitbundige kerstversiering.

De basis is de paastak. Hiervoor gebruiken ze een kleine kronkel hazelaar of takken van de salix tortuosa. Deze zet je in een mooie pot waarna je de takken gaat aankleden.
Bij verschillende winkels zoals de Hema, Action, of de Kruidvat kan je kant en klare pakketten kopen waarin meestal een aantal eieren zitten. Ik zag zelfs dat de jumbo pakket verkoopt waarin een aantal takken zitten en de plastic eieren worden al bijgeleverd. Leuker is het natuurlijk om zelf je boom te versieren. Er is een groot assortiment aan paasversiering:

Afgelopen weekend was ik in de stad en ook bij Dille & Kamille verkopen veel paasartikelen. Ook nog eens voor een betaalbare prijs. De kleine hanger kost nog geen € 0,95.

Op mijn pinterestbord Pasen heb ik ook een heleboel DIY ideeën voor je verzameld zodat je je eigen paasversiering kan maken.

Paasmaaltijd

Natuurlijk pak je ook grootst uit met de tafel. Allereerst maak je de lekkerste paasgerechten.  Gerechten met eieren mogen niet ontbreken. Een goed roerei en gekookte eieren horen standaard op tafel. Deze vergezel je met de heerlijkste broden. Vooral de brioche past goed bij een paasontbijt of brunch. Met Pasen zijn er broodjes in de vorm van een haasje te koop. Om het geheel af te maken staat er natuurlijk ook een paasbrood met spijs op tafel. Pak een mooie schaal en leg hier luxe vleeswaren en kazen op. Dat ziet er feestelijker uit dan de standaard vleeswarendoos.

En dit zijn alleen nog maar de gerechten. De tafelversiering alleen zorgt voor een feestje. Ben je een Blond Amsterdam Fan dan kan je kiezen voor een complete paascollectie beschikbaar. Van serveerschaal tot servet.

Geen blond fanaat maar wil je wel je tafel leuk dekken kies dan voor een goede basis. Ik zal als voorbeeld verder gaan op bovenstaand moodboard.

Als basis heb ik gekozen voor een gestippeld tafelkleed van MixMamas. Deze is mooi te combineren met houten accessoires zoals de houten schaal. De schaal is van Villeroy & Boch. Op de schaal kan je je broodjes of vleeswaren serveren. Door de pootjes wordt het allemaal wat speelser. Wil je nog een stapje verder gaan maak dan een groene krans onder de serveerschaal. Zo wordt het allemaal nog feestelijker.

Natuurlijk mag een prachtig bord niet ontbreken op de paastafel. Ik heb hier gekozen voor de borden van Atilla. Op het bord leg je een bijpassend servet. Of creëer iets bijzonders met een servet. Op mijn bord staan een aantal ideeën hoe je met servetten een haasje kan vouwen.

Heb je een groot gezelschap maak dan naambordjes. Niet op de tradionele manier. Werk ook hier met eieren. Bewaar lege eierdoppen en maak hier een klein bloemstukje in. Steek er een naamkaartje in en je gasten zien op een bijzonder manier waar ze zitten. Tegelijktijd zien ze hoeveel moeite je hebt gedaan voor jouw prachtige paastafel.

Paasstuk

Wil je nog meer versiering aanbrengen dan alleen een paastak? Zet een mooi paasstuk op tafel. Of maak een paaskrans. Deze hang je aan de voordeur. Zo heb je meteen een warm welkom voor de gasten die komen voor je paasbrunch. Een krans maak je met berkentakken en kan je geheel naar je smaak inrichten. Op mijn Paas Pinterest bord heb ik een aantal voorbeelden voor je verzameld.

Maak er een kinderenfeestje van!

Pasen vieren we vooral voor de kinderen. Zij gaan op zoek naar paaseieren. Natuurlijk is het heel erg leuk om ook met volwassenen na het zoeken te genieten van een paasmaaltijd maar kinderen spelen de hoofdrol. Zij mogen namelijk op zoek naar de eieren. Probeer hier echt een belevenis van te maken. Een paar tips:

  1. Geef elk kind een mandje om de eieren in te verzamelen
  2. Verstop een bijzonder ei. Denk hierbij aan het gouden ei. Degene die het gouden ei heeft gevonden krijgt een klein cadeautje. Of mag aan het hoofd van de tafel zitten.
  3. Doe het andersom, de kinderen verstoppen de eieren en de volwassenen gaan zoeken.
  4. Wil je het voor de kinderen spannender en uitdagender maken, werk dan met een schatkaart. Aan het eind van de zoektoch kan je dan een schatkistje met chocolade eieren verstoppen.
  5. Voeg humor toe, verstop ergens een reuze ei.
  6. Maak het actiever. Verstop ook eieren waar een opdracht aan zit. Bijvoorbeeld huppel als een paashaas. Of eier poepen. Bind een ei aan een touwtje. Het touwtje gaat om je middel en moet staand proberen het ei in een mandje of pot te krijgen zonder je handen te gebruiken.

Er is voldoende te bedenken om er een bijzonder dag van te maken. Mocht je nog meer inspiratie zoeken op mijn Pinterestbord vindt je nog veel meer ideeën voor de Pasen. Van ideeën voor de Paastak tot de allerleukste recepten.

Ik wens je nu alvast een prettig Pasen

Alle getoonde producten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *