Opbergen geeft rust in je hoofd

We herkennen het allemaal wel, een onrustig gevoel omdat je huis een rommeltje is. Je hebt even je tijd anders besteed en je huis ligt vol met stapeltjes post, vaat en misschien zelfs wel vuile was. En eigenlijk is dat zonde, want door gebruik te maken van opbergmanden en een opruimschema houd je alles onder controle. 

Een huis is om in geleefd te worden. We zijn niet dagelijks bezig met het opruimen van onze woningen. We willen wel een opgeruimd huis maar bij velen van ons versloft dat toch vaak weer. We zijn te druk met ons dagelijks leven, we krijgen te maken met onverwachte gebeurtenissen of we zijn gewoon te moe. Toch helpt het om het huishouden een beetje bij te houden. Dit geeft je meer rust. 

Opberg tips

Eigenlijk hoeft het opruimen van je huis niet veel tijd te kosten. Zeker niet als je het bijhoudt en zorgt voor voldoende opbergmogelijkheden. We zullen niet meteen je hele huis doornemen maar starten met een aantal basistips:

1. Ruim altijd meteen op.

Heb je post gekregen, werk die meteen weg. Koop een bakje nog te verwerken post. Moet het poststuk bewaard worden doe deze dan meteen in een map.

Dit geldt niet alleen voor je post. Dit geldt voor alles. Als je klaar bent met koken, ruim dan meteen je keuken op. Leg alles weer op zijn plek terug. Ruim meteen de vaatwasser in. Haal een doekje over je kookplaat en aanrecht. Verwen jezelf elke avond weer met een bakje koffie als je klaar bent. Leer jezelf dit aan. Je kopje koffie zal je nog meer voldoening geven. 

2. Zorg voor opbergmogelijkheden

Er is tegenwoordig een groot aanbod aan opbergmanden, bakken en zakken. Deze zijn niet alleen praktisch. Sommige hebben een leuk dessin waardoor ze niet meer verstopt hoeven te worden. Deze zijn ideaal voor het opbergen van speelgoed. 

Een mand met lussen zoals deze geeft je ook de mogelijkheid om hem makkelijk mee door het huis te nemen. Ideaal dus als je was of speelgoed gaat verzamelen. 

Leer je huisgenoten ook al snel om hun spullen op te bergen in de juiste manden of dozen. Jullie zijn samen verantwoordelijk voor een schone leefomgeving. 

3. Vaste schoonmaakdag

Creëer een vaste schoonmaakdag. Op die dag maak je het hele huis schoon. Is je huis erg groot dan kan je het ook verdelen. Bijvoorbeeld op woensdag de benedenverdieping en op zaterdag de bovenverdieping. 

Als je kinderen al ouder zijn kan je ze aanleren om mee te doen. Op die dag maken ze hun kamer schoon. Jong geleerd is oud gedaan. 

Opruim hulp

Zie je het niet meer zitten? Is de rommel al boven je hoofd uitgegroeid? Weet je niet meer waar te beginnen? Er is ook hulp in te schakelen. Zo vond ik online opruimhulp Joan. Zij kan je helpen. Op haar site kan je al veel gratis informatie vinden. Zoals de tips voor een dagelijks opruimen rondje

Start het liefst vandaag nog, creëer weer ruimte in je huis en in je hoofd. 

Foto door Ron Lach via Pexels

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *