loungen

Nog meer loungen met serie 860 van Thonet

Nog meer loungen met serie 860: schommelstoel, bank en bijzettafels maken de collectie houten meubelen compleet

Ontwerp: Thonet Design Team: Lydia Brodde, 2016

Loungefauteuil 860, geïntroduceerd op de Salone del Mobile 2015, krijgt versterking. Op de imm cologne 2016 presenteert Thonet de comfortabele tweezitsbank 862 F, de relaxschommelstoel 866 F en twee bijzettafels 1861 en 1860 in verschillende maten. Het karakteristieke driehoek motief van de loungefauteuil komt ook terug in de nieuwe modellen. Daardoor laten ze zich onderling uitstekend met elkaar combineren en vormen zo een dynamisch en tegelijk harmonieus ensemble. De strakke, grafische lijnen van de afzonderlijke houten elementen lopen, net als bij een verdwijnpunt, naar elkaar toe. Hierdoor ontstaat een spannend contrast met de comfortabele zit- en rugkussens om heerlijk in weg te zakken bijvoorbeeld in de hotellobby, bar of woonkamer.

Het doel van de serie-uitbreiding was het creëren van een complete collectie voor de inrichting van lounges in openbare gebouwen of van een zitgroep thuis. “Uit onderzoek kwam naar voren dat de voorkeur van veel mensen uitging naar een tweezitsbank, een schommelstoel en twee bijzettafels van verschillende grootte”, vertelt ontwerpster Lydia Brodde. Tweezitsbank 862 F vormde de grootste en ook de meest logische aanvulling. Rondom dit centrale element kan men een complete zithoek groeperen, waardoor een sfeervol ontmoetingspunt ontstaat in woonkamers en openbare ruimten. Voor de karakteristieke grafische elementen van de fauteuil deed de ontwerpster ideeën op in het omvangrijke archief van Thonet. Elementen hiervan zijn ook in het ontwerp van de bank verwerkt en worden door de langgerekte vorm nog meer versterkt. Dankzij zijn smalle vorm past de tweezitsbank als uiting van een ‘urban’ levensstijl probleemloos in kleine ruimten. Verder is hij heerlijk comfortabel omdat er tijdens de ontwerpfase veel aandacht besteed is aan langdurig zitcomfort.

Net zo compact en individueel inzetbaar is de schommelstoel 866 F. Zijn verfijnde details geven de elegante stoel extra cachet en maken hem al snel tot een nieuw lievelingsmeubel. Dankzij een grondige bestudering van historische buighout-schommelstoelen ontwikkelde Lydia Brodde de perfecte radius en schommelt de stoel zacht en rustig heen en weer. Door het geïntegreerde kunststof profiel beweegt de stoel geluidloos en wordt tegelijk de vloerbedekking beschermd. Een heerlijke stoel om ongestoord in te ontspannen!

De ranke bijzettafels 1861 en 1860 maken het ensemble compleet en zijn ideaal om dingen op te leggen. Het kleine model 1861 is lichtvoetig, compact en gemaakt van een aansprekende materiaalmix. Het massief houten frame vormt de grafische basis van de tafel. Door zijn compacte formaat en geringe gewicht kan de tafel gemakkelijk worden opgepakt en verplaatst. De tafelpoten van het grote model 1860 weerspiegelen het driehoekige motief, waardoor de tafel op creatieve wijze aansluit op serie 860. Dankzij zijn ronde vorm past de tafel in elke ruimte en elk interieur en laat hij zich met verschillende fauteuils en zitbanken groeperen tot een gezellige zithoek. Zeker in combinatie met zijn kleine broertje 1861 ontstaat een harmonisch beeld. In het massieve frame zijn dunne, zwarte metalen stangen geïntegreerd. Deze onderstrepen de elegantie van het meubelstuk en geven een moderne interpretatie aan de klassieke vorm van de tafel.

De nieuwe zitmeubels en bijzettafels van serie 860 zijn net als fauteuil 860 verkrijgbaar in de varianten eiken, essen en walnoot in de standaard-afwerkingen. Ze zijn bekleed met de standaardstoffen van Thonet, waardoor ze goed samengaan met andere meubels van het bedrijf uit Frankenberg. Verder is er bij de tafelbladen van de bijzettafels keuze uit twee verschillende soorten materiaal: een massief houten blad dat past bij het frame of een tafelblad van wit corian. Dit onderhoudsvriendelijke materiaal is vooral geschikt voor de projectinrichting. Bij deze witte versie zijn de metalen elementen van tafel 1860 eveneens wit gehouden.

Meer info: Thonet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *