Nederlandse huishoudens

Nederlandse huishoudens verspillen jaarlijks voor €3.686,- aan voedsel

Slimmere koelkastindeling helpt het probleem op te lossen

  • 44% van het voedsel dat Nederlanders kopen belandt bij het afval, met kant-en-klaar maaltijden als koploper

Uit recent onderzoek blijkt dat veel mensen niet weten hoe ze hun boodschappen het beste kunnen bewaren, binnen of buiten de koelkast. Een direct gevolg hiervan is dat er voor duizenden euro’s aan voedsel wordt verspild. Fruit wordt bijvoorbeeld vaak buiten de koelkast bewaard – peren (62%), appels (66%) en sinaasappels (67%) –, terwijl ze in de koelkast veel langer houdbaar zijn. Uit het onderzoek komt naar voren dat 44% van het voedsel van Nederlandse huishoudens in de afvalbak belandt, wat neerkomt op een jaarlijkse verspilling van €3.686,- per huishouden.

De verspilling kun je grotendeels terugvoeren op een onoverzichtelijke koelkastindeling,” zegt Saskia Soeterbroek, Head of Product Huishoudelijke Apparaten bij Samsung Nederland. “Daarom zijn we teruggegaan naar de tekentafel. Hoe kunnen we onze koelkasten voor moderne huishoudens zo indelen dat er zo min mogelijke voedsel verloren gaat? Met een paar kleine veranderingen kunnen we het grote probleem van voedselverspilling in Nederland eenvoudig aanpakken. Zo besparen mensen niet alleen veel geld, ze hoeven zich ook niet langer schuldig te voelen. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat twee derde (64%) van de ondervraagden zich schuldig voelt over het voedsel dat ze onbedoeld verspillen.”

Verse kruiden (51%), kant-en-klaar maaltijden (51%) en sauzen/specerijen (49%) behoren tot de voedselproducten die het vaakst in de vuilniszak belanden. Bij ketchup bijvoorbeeld gaan nogal wat mensen de fout in. Een kwart (26%) bewaart het buiten de koelkast, wat ongeopend prima is, maar na het openen is koeling nodig om de ketchup goed te houden. Wat ook regelmatig voorkomt is dat mensen sauzen en specerijen dubbel kopen, doordat ze deze productcategorie over het hoofd zien in een onoverzichtelijk ingedeelde koelkast.

Twee op de vijf (40%) respondenten geeft aan dat een beter opbergsysteem in de koelkast hen zou helpen om hun voedselafval te beperken. Meer dan de helft (54%) weet zeker dat voedsel langer meegaat als ze het beter kunnen bewaren. Verder zegt bijna twee vijfde (39%) van de ondervraagden zich meer bewust te zijn van hun voedselverspilling sinds de lockdown, terwijl 60% een plan heeft om het probleem aan te pakken.

De recent door Samsung ontwikkelde technieken Humidity Fresh+ en Optimal Fresh+, die zijn ingebouwd in de nieuwe RB7300 koelkast, bieden uitkomst. Ze zijn speciaal ontwikkeld om voedsel langer vers te houden én afval te verminderen. Ook de SpaceMax™ Technology is een hulpmiddel. Doordat de wanden van de koelkast dunner zijn, is er binnen aanzienlijk meer ruimte, terwijl de koelkast zelf evenveel ruimte inneemt.

Bewaartips groente en fruit*

Groente/fruitBest bewaren in:
SinaasappelsKoelkast
PerenKoelkast
KnoflookBuiten koelkast
AppelsKoelkast
PruimenKoelkast
DruivenKoelkast
TomatenBuiten koelkast
WortelsBuiten koelkast

In de bijlage vind je nog veel meer tips en andere opvallende resultaten van het onderzoek. Zo blijkt dat Zwitserland het land is met de meeste voedselverspilling, Nederland staat op plek zeven.

Onderzoeksverantwoording
Het onderzoek werd in november 2020 door 3gem in elf Europese landen uitgevoerd onder 20.000 mensen. Er deden 1.000 Nederlanders aan mee.

*Bron: WRAP’s A-Z of food storage guide.

Over Samsung Electronics
Samsung Electronics inspireert mensen en creëert de toekomst met vernieuwende ideeën en technologieën. Wij zijn toonaangevend in de wereld van TV’s, smartphones, wearables, tablets, huishoudelijke apparaten, netwerksystemen, geheugen, systeem-LSI, gieterij en LED-oplossingen. Het laatste nieuws, artikelen en persmateriaal vind je op Samsungs Newsroom op https://news.samsung.com/nl en onze blogs Explore en Insights.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *