Maak je eigen Lichtplan

Maak je eigen Lichtplan

Een goede verlichting is meer dan een mooie lamp. Verlichting kan het tafelen sfeervol maken en je helemaal laten opgaan in je favoriete boek.
Alles wat wij waarnemen komt via onze zintuigen binnen, een groot deel daarvan via onze ogen. Vinden we iets mooi of juist lelijk?
Dit is vaak de doorslaggevende rol bij het kiezen van een nieuwe lamp.

Wat we vaak vergeten bij het aanschaffen ervan is wat we erbij willen voelen én juist hierop heeft verlichting een grote invloed.
Als je een lichtplan vanuit gevoel & beleving gaat maken kijk je net even anders en ga je bewuster kiezen.

Er zijn bepaalde richtlijnen die je helpen bij het kiezen van de juiste verlichting , ik heb daarom een simpel stappenplan voor je gemaakt waarmee je, je eigen verlichtingsplan kunt maken.
Als je voor jezelf dan ook nog de vraag beantwoord wat je erbij wil voelen, zit je helemaal op de goede weg.

Voordat je begint met je lichtplan moet je wel even controleren waar de stroompunten zitten,  zo voorkom je teleurstellingen achteraf. Stel je hebt net een staande lamp gepland in een hoek waar geen stopcontact zit dan wil je niet met meterslange verlengsnoeren sjouwen en kun je misschien beter kiezen voor een andere hoek.

De stappen

1- Wie wat waar?
Stel jezelf de vraag wat je wil doen in de ruimte waar het om gaat. Met een simpele plattegrond kun je aangeven waar de lichtpunten zitten en wat je in die ruimte gaat doen.
Zo heb je bijvoorbeeld andere verlichting nodig in een werkruimte als in de woonkamer.
Heb je bijvoorbeeld een favoriete stoel waar je graag in wegkruipt om een boek te lezen? Dan is daar de plek voor een leeslamp. Op deze manier kies je niet vanuit de lamp maar vanuit wat je graag doet.

lichtplan

2- Soorten verlichting
Er zijn verschillende soorten verlichting, in het kort;
Algemene of basisverlichting
Hierbij moet je denken aan functionele verlichting, dit is licht wat je het eerste aan doet als je een ruimte binnenkomt en hangt aan het plafond. Het doel van deze verlichting is om overzicht over de ruimte te krijgen.
Accentverlichting
Accentverlichting is gericht licht wat bij verschillende activiteiten wordt gebruikt, zoals lezen.
of om een object of plek uit te lichten en de aandacht hierop te richten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schilderijverlichting.
Sfeerverlichting
Sfeerverlichting is indirect licht en geeft een mooi effect. Het is de bedoeling dat deze verlichting eyecatchers  gaan vormen  in je interieur.

3- ff Dimmen
De hoeveelheid licht bepaalt naast het uiterlijk van een lamp grotendeels de sfeer. Door zoveel mogelijk lichtbronnen dimbaar te maken kun je op een makkelijke manier de sfeer aanpassen aan de situatie en heb je basis- en accentverlichting in één  lamp.

4- Shoppen J
Heb je, je plattegrond klaar en weet je precies wat voor soort verlichting je op welke plek wilt hebben dan is het tijd om rond te gaan kijken en te shoppen.

lichtplan

Tot slot mijn favoriete lamp; dat is de lamp van textiel vormgeefster Marjolein Perin, zij maakt op oude frames handgevilte kappen van 100% merinowol met een rand van kant, materialen waar het licht zacht gefilterd door wordt. Deze lamp geeft goed licht boven de eettafel maar ook een sereniteit waar je stil van wordt.
Helemaal leuk is dat de lampen binnenkort bij Studio inWoonstile zijn te bestellen.

Groetjes,
Carmelita Gonesh | www.studioinwoonstile.nl

logo_inwoonstile_72dpi

 

Fotobron: http://www.pinterest.com/inwoonstile
Marjolein Perin en www.studioinwoonstile.nl

About Author

You May Also Like

1 comment

Josien says:

Goede tips! Ik vind de staande lamp op de foto rechtsboven erg mooi, de andere lampen trouwens ook. Zou je me het merk/de ontwerper kunnen doorgeven?
Alvast bedankt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *