ledverlichting badkamer

Ledverlichting in de badkamer

Er is op onze blog al veel geschreven over goede verlichting, maar over verlichting in de badkamer hebben we nog niet heel erg veel geschreven. En juist in die ruimte is verlichting heel erg belangrijk. Want wie kan zich nu opmaken zonder de juiste verlichting? En scheren in het donker gaat toch ook niet heel erg makkelijk. Daarom in deze blog alles over verlichting in de badkamer. Van led inbouwspot (als werklicht) tot dimbare led lampen (voor de sfeer).

* Voor dit artikel gaan we uit van een badkamer met douche, wc, wasbak en ligbad. Niet iedereen heeft die luxe maar het is wel vaak een gemiddelde badkamer in een koopwoning. 

Lichtzones

Net als de woonkamer moet je eigenlijk je badkamerverlichting in zones indelen. Er zijn namelijk meerdere vlakken in een badkamer waar je licht nodig hebt. Zo heb je bij de wastafel goed werklicht nodig. Deze ruimte wordt gebruikt voor het opbrengen van make-up, het scheren of het in orde brengen van de dagelijkse coupe. Allemaal vaardigheden waarbij je goed werklicht kan gebruiken. Dit “felle” licht is echter niet noodzakelijk voor boven het bad. Daar wil je kunnen ontspannen en relaxen. Dan heb je geen werklicht nodig, maar sfeerverlichting.

Onze eigen badkamer is door de vorige bewoner verbouwd en dat is, gezien de tegels, al een aantal jaren geleden. We hebben op dit moment niet het budget om de badkamer in zijn geheel te verbouwen, maar we willen met het vervangen van de verlichting de badkamer wel een upgrade geven. De vorige eigenaar heeft wel twee aparte zones voor verlichting aangebracht, maar wij willen net wat meer. Zo willen we de oude lampen vervangen voor led verlichting, want dat bespaart heel veel energie. Een led spot van 3 watt levert evenveel licht als een 50 watt halogeenlamp. Ook de levensduur van een led spot is vele malen langer, zo gaat led 15 keer langer mee dan een halogeenlamp.

Op deze website hebben wij ons laten inspireren over de vervanging van onze verlichting.

Bij de wasbak willen we gewoon goed werklicht. Bij het haren kammen, opmaken en scheren kijken we in de spiegel en willen we onszelf goed kunnen zien. Hier kozen we voor kantelbare badkamer opbouw led spots. Deze spots verlichten het werkblad, ons gezicht en de spiegel zodat elk haartje gestyled of geschoren kan worden.

Daarnaast hebben wij een bad en vinden de kinderen en ik het zeer ontspannen om lekker lang te badderen. Mijn man is meer een douche mens, maar doet dat meestal ‘s avonds voor het slapen gaan. Wij willen daar geen fel licht bij, maar een zacht gedimd licht. Daarom hebben we de overige spots vervangen voor dimbare badkamer led inbouwspots en een speciale led dimmer. De WC in de badkamer wordt met vier kinderen ook ‘s avonds en ‘s nachts veelvuldig gebruikt. Met de dimmer op de laagste stand is ook die activiteit een stuk ontspannender.  

Veiligheid

Natuurlijk is veiligheid een belangrijke zaak, omdat een badkamer een natte ruimte is. De badkamer led verlichting is standaard spatwaterdicht. Maar, voor verlichting dat gemakkelijker met water in aanraking komt is standaard niet voldoende. Daarom zijn er verschillende gradaties badkamer led verlichting, uitgedrukt in IP waarden. Gebruik voor je standaard verlichting led spots met een IP 44 waarde. Komt een spot gemakkelijker in aanraking met water, zoals in en rond je douchecabine, gebruik dan spots met een IP waarde van 65. Let dus goed op, welk type spot je koopt.   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *