LED verlichting: de norm voor de toekomst

. Het is 2016 en het is de hoogste tijd om je alvast te verdiepen in LED verlichting. Gloeilampen en halogeenlampen zijn vanaf 2018 namelijk niet meer particulier te verkrijgen in de EU. Dat betekent dat we allemaal over moeten op de energiezuinige LED lamp. Wij leggen je uit hoe het werkt!

led verlichting

LED lampen: zuinig en duurzaam
De EU wil vanaf 2018 alleen nog lichtbronnen in de handel die energielabel A of B hebben. Op energieslurpers als gloeilampen rust al sinds 2012 een handelsverbod binnen de EU, maar vanaf 2018 gaat dat ook gelden voor halogeenlampen. Je kan vanaf dan nog kiezen uit spaarlampen en LED lampen. Omdat LED lampen goedkoper zijn, niet hoeven op te warmen én milieuvriendelijker zijn, ligt de keuze voor LED verlichting erg voor de hand.

Een LED lamp verbruikt zo’n 40 tot 60 % minder energie dan een halogeenlamp. Bovendien gaat ‘ie tot wel 20 keer (!) zo lang mee. Dit is dan ook precies de reden waarom de EU LED lampen de nieuwe norm wil maken voor particuliere verlichting

Waar moet je op letten?
Als in 2018 je halogeenlampen het begeven, en je gaat naar de winkel, kun je niet meer kiezen uit een wattagesterkte, zoals dat bij halogeen- en gloeilampen wel kon. De lichtsterkte van LED lampen wordt namelijk uitgedrukt in Lumen. Met deze handige omrekentabel kun je snel zien hoeveel Lumen je nodig hebt om de lichtsterkte van je oude halogeenlichtbronnen te vervangen.

Uitzonderingen
Het verbod op gloeilampen en halogeenlampen geldt alleen voor particulier gebruik. Dus voor de industrie zijn gloei- en halogeenlichten nog wel toegestaan. Ondanks dat is het ook daar natuurlijk voordeliger om over te gaan op LED verlichting, indien mogelijk.

Voor particulieren geldt dat alle reguliere verlichting straks op LED moet draaien. Het gebruik van “oude lichtbronnen” wordt niet verboden; enkel de handel en productie ervan. Uitzonderlijke lampjes zoals gelegenheidsverlichting (kerstlampjes bijvoorbeeld) en speciale verlichting (koelkast- en ovenlampjes) blijven voorlopig nog wel als halogeenlamp verkrijgbaar; deze zijn uitgezonderd van de nieuwe wet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *