kozijnen

Langere levensduur van uw kozijnen bij goed onderhoud

Zoals bijna elk deel van het huis moeten ook ramen goed verzorgd worden en vaak worden kozijnen daarbij vergeten. Ook de kozijnen moeten in goede conditie zijn voor een langere levensduur en betere uitstraling van uw huis. Regen, stof en temperatuurwisselingen hebben allemaal hun invloed op de ramen. Daardoor wordt de kitrand vaak aangetast en hierdoor kunnen lekken ontstaan en komt er vocht tussen het dubbel glas. Dit geldt ook voor aluminium en kunststof kozijnen, slecht onderhoud verkort de levensduur.

Houten kozijnen onderhouden

Elke drie tot vier jaar zullen houten en metalen kozijnen overschilderd moeten worden. Maak de ramen eerst goed schoon met een droge doek om het oppervlakkige vuil te verwijderen. Daarna neem je de kozijnen af met water en wat zeep zoals afwasmiddel en neem ook de omliggende gebieden mee. Schuur het kozijn licht op met fijn schuurpapier want daarmee verwijder je alle oude verf. Nu kunt u zelf de beschadigingen zien en als er gaten in de kozijnen worden gesignaleerd kunt u deze opvullen met houtrotvuller. Houten kozijnen gaan 25 jaar mee, ze zijn milieuvriendelijk en verbeteren de uitstraling van uw huis en als u goed onderhoud pleegt kunnen daar nog twintig jaar bij.

Aluminium kozijnen onderhouden

Aluminium kozijnen zijn uiterst functioneel, onderhoudsvrij en passen bij elk modern design. Ze zijn dan wel iets duurder dan houten ramen maar hebben een levensduur van tussen de 25 en 60 jaar. Ook deze kozijnen moeten goed schoongehouden worden, klinknagels en bouten zijn ook gemaakt van aluminium en die kan je met een borsteltje schoonmaken. Je kunt met een doek de bewegende onderdelen reinigen en smeren zoals de draaipunten met een daarvoor bestemde olie.

Indien je aluminium kozijnen regelmatig schoonmaakt dan hebben de ramen een langere levensduur. Ook wordt geadviseerd om de vier jaar de kitrand te repareren, daar waar hij beschadigd is. Bij blank aluminium is het verstandig om een laagje wax aan te brengen als extra bescherming voor het duurzame aluminium. Met een minimum aan onderhoud kunt u er zeker van zijn dat uw woning betrouwbare ramen bezit.

kozijnen

Kunststof kozijnen onderhouden

Kunststof kozijnen zijn zeer energiezuinig en gekeken naar de kosten een efficiënte optie. Net als aluminium kozijnen heeft u weinig onderhoud aan deze kozijnen. Omdat de ramen niet kunnen roesten, rotten of kromtrekken. Geen nieuw schilderwerk is nodig maar je kunt wel een extra beschermlaag aanbrengen van speciale kunststof was. De was is eenvoudig in te wrijven en weg te poetsen en zo en zorgt voor een vuil afstotende laag en glans.
Kunststof kozijnen prijzen kunnen nogal verschillen per aanbieder. Bekijk daarom goed welke fabrikant of aanbieder goed bij u past.

Overig onderhoud

Goed onderhouden ramen gaan langer mee, dat houdt in dat u regelmatig de ramen moet schoonmaken, vergeet ook de kit randen niet en het kozijn. Schone ramen zorgen voor een betere uitstraling en als u dan toch aan het schoon maken bent controleer dan met regelmaat de scharnieren en andere bewegende delen. Klemmende draai kiep ramen of ook gewone ramen slijten door een verkeerde afstelling. Indien er wat aan het hang- en sluitwerk mankeert regel een specialist zoals een glaszetter, die de onderdelen kan vervangen of repareren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *