traplift

Langer thuis wonen met een traplift

Er kan een moment komen dat traplopen niet zo eenvoudig meer gaat. Dan kom je voor een moeilijke keuze te staan. Ga je verhuizen en wordt alles gelijkvloers, of wil je toch liever in dit huis blijven wonen. Met de aanschaf van een traplift is lekker blijven wonen ineens een goede optie.

Veel mensen kennen dit probleem, of zien het van dichtbij. Eén van je familieleden, of misschien jij zelf wel raakt wat slechter ter been en het traplopen gaat niet meer zo best. Dan heb je in de meeste eengezinswoningen een uitdaging, want de douche en de slaapkamers bevinden zich vaak op de eerste etage. Veel mensen zijn dan bang dat ze hun huis uit moeten en verplicht naar een seniorenwoning moeten overstappen. Een traplift kopen kan dan een prima oplossing zijn, om alsnog vele jaren plezier te hebben van de huidige woning.

Kiezen voor de juiste traplift

De werking van een traplift is heel eenvoudig. Er wordt een rail geplaatst langs de trap en daaraan is een stoel bevestigd. Als je op de stoel zit kan je met een knop op de armleuning de stoel naar boven of naar beneden bewegen. Zo glij je als het ware langzaam langs de trap omhoog en omlaag. Maar niet iedere trap is natuurlijk hetzelfde. Dat is voor trapliften geen probleem. Een rechte trap, of een trap met één of zelfs meerdere bochten, er is voor bijna iedere trap wel een oplossing, zelfs voor buitentrappen. Er zijn namelijk ook trapliften die weerbestendig zijn. Zo is er voor elk trapgat wel een traplift, mits het trapgat een minimale breedte heeft van 70 cm. Dat is namelijk de minimale breedte waarin een traplift te monteren is.

Kosten van een traplift

Dan natuurlijk de financiële vraag: Wat zal zo’n traplift kosten? Daar is niet een eenduidig antwoord op te geven, omdat je zelf heel aardig kan sturen in de prijs van een traplift. Je kan om te beginnen een hele nieuwe traplift aanschaffen, maar wat misschien veel interessanter is, is een tweedehands traplift aanschaffen. Deze trapliften zijn dus al eens gebruikt, gedemonteerd en worden elders compleet op maat weer gemonteerd. Hiermee kan je tot 50% besparen en geef je een product weer een tweede leven. Ook het verschil in een rechte traplift, of één met bocht zorgt voor prijsverschil. Een rechte traplift is uiteraard gemakkelijker en daardoor goedkoper. Je hebt al een tweedehands model tussen de €1.700,- en €4.000,-.  

Is de aanschaf van een traplift alsnog te prijzig, dan zijn er nog andere mogelijkheden om alsnog van een traplift gebruik te kunnen maken. Bij sommige bedrijven is het mogelijk om de traplift te huren voor een vast bedrag per maand en er bestaat de mogelijkheid om via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) een traplift vergoeding aan te vragen. Die aanvraag moet via de gemeente van je woonplaats gedaan worden.

Vereenvoudig je keuze

Door de optie van een traplift in de woning eens goed door te nemen en de mogelijkheden te bekijken, vergroot je wellicht de kans om zelf, of iemand anders, langer in de eigen woning te laten wonen. En dat is toch vaak wat het meest wenselijk is. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *