Kurk in je interieur

Het oubollige en stoffige imago van kurk heeft plaatsgemaakt voor een trendy en innovatieve uitstraling en wordt breed ingezet in het interieur.

Kurk is een milieuvriendelijk materiaal  en wordt gemaakt van de bast van de kurkeik, die vooral in Zuid-Europa en Noord-Afrika voorkomt. Doordat alleen de bast van de boom gebruikt wordt om kurk te maken, hoeft er geen enkele boom gekapt te worden. De boom wordt gepeld en herstelt uit zichzelf, zodat hij na een paar maanden weer een nieuwe lading kurk kan leveren.

Kurk is een bijzonder sterk materiaal dat altijd naar de oorspronkelijke vorm terugkeert. Dit zorgt ervoor dat kurk schokken absorbeert; op een vloer van kurk zul je dus hemels lopen. Kurk kan daarnaast tegen een stootje. Het isoleert, werkt geluiddempend en is waterbestendig. Een hele rits aan voordelen dus! Voor vloeren wordt kurk al langer gebruikt maar er zijn tal van nieuwe kleuren ontwikkeld en er wordt meer gewerkt met geometrische motieven. (V&A Museum, Londen)

Het materiaal brengt een tal van creatieve ideeën met zich mee. Vooral in combinatie met andere materialen levert dit een totaal vernieuwde uitstraling. Wandafwerkingen met kurk ogen bijzonder; Kravet heeft een metallic folie kurk behang ontwikkeld die een natuurlijke structuur heeft maar met een prachtige pearlshine. Extreme mat,  luxueuze goudfolie, white wash cork of juist meer rustiek, er is keus genoeg in kurk behang.

Ook in verlichting speelt kurk een grote rol, juist in de combinaties van materiaal zit de spanning, wijn kurken worden gebruikt voor kroonluchters (Granorte’s) en wandvaasjes! (Katie Brown Blog) Op tafel zien we ook accessoires van kurk verschijnen, denk aan placemets met geometrische dessins of met lasercut effecten. De combinatie van keramiek en aardewerk met kurk levert een minimalistisch en modern beeld, Gelijktijdig functioneel en mooi! De combinatie van mat/glans is erg mooi en staat in ieder interieur. Manden en kommen worden in veel verschillende vormen en maten gemaakt van kurk.

Zeer minimalistisch en sculpturale kurk vormen combineren we met porceleinen schaaltjes om een stapel structuur te vormen / van fijn papier-achtige kurk worden (opberg)manden gemaakt / gladde ronde kommen zijn geschilderd met prachtige pastel kleuren . Voor vazen wordt kurk als alternatief gebrukt voor keramiek en glas. De zwarte kurken vazen van Ooms zijn bewerkt met lasers en dit levert prachtige vormen op!

paularutgersdesign.com & bypaularutgersdesign.nl

01-Alkesh_Parmar_alkesh_parmar_com 01-Kravet_kravet_com 01-Wiid_Design_wiid_design_co_za 02-John_Lewis_john_lewis_com 02-Retrovilla_retrovilla_dk 03-Design_Addict_Mom_Blogspot_design_addict_mom_blogspot_com 3-Asda_asda 04-Craig_Foster_craig-foster_co_uk 04-Daniel_Michalik_daniel_michalik_com 4-Candice_Olson_candice_olson_com 4-Ooms_mt013012_mothers19in 5-Katie_Brown_Blog_katie_brown_blog_com 08-Y_Living_y_living_com 09-Daniel_Michalik_daniel_michalik_com  10-Adeline_and_Lumiere_adeline_and_lumiere_com 10-Guillaume_Delvigne_guillaume_delvigne_com 12-TwoDesigners_twodesigners_be 14-Eco_First_Art_eco_first_art_com 17-Sarah_Hearts_sarah_hearts_com Parents Magazine

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *