Kosten bij de aanschaf van een nieuwe woning.

Als jij de gelukkige bent die een woning heeft weten te bemachtigen na een lange zoektocht dan zullen velen jaloers op je zijn. Het is tegenwoordig niet makkelijk om een woning te vinden. Waarschijnlijk heb je flink moeten over bieden om de woning te krijgen.

De woningen die de afgelopen maanden in de verkoop zijn gegaan hadden al een flink hogere verkoopwaarde dan voorheen. En dan wordt er gemiddeld ook nog 10 tot 15% overboden. Dit zijn overigens niet de enige kosten die je maakt als je een woning koopt. 

Bijkomende kosten:

Taxatierapport:

Voordat je daadwerkelijk eigenaar van de woning bent heb je al flink wat kosten gemaakt. Misschien heb je wel gebruik gemaakt van een aankoopmakelaar. En er moet sowieso een taxatierapport worden opgemaakt. Zonder een rapport krijg je geen hypotheek. De bank moet namelijk weten wat de woning waard is.

Ook is het voor jezelf een handig rapport want daarin wordt de staat van de woning vermeldt. Zijn de kozijnen nog goed? Moet de c.v. ketel binnenkort vervangen worden? Klopt het aantal meters wel? Betaal ik niet teveel? 

Met een taxatierapport kan je ook aantonen hoeveel je huis meer waard wordt na een eventuele verbouwing. Wil jij zonnepanelen? Ga jij de keuken verbouwen? Of de verrotte kozijnen vervangen voor aluminium kozijnen? Je kan op deze manier ook extra lenen, zeker als je je woning duurzamer gaat maken. 

Notariskosten:

Om de woning op jouw naam te zetten dient er een notaris ingeschakeld te worden. Deze regelt niet alleen de akte, de notaris geeft ook aan het kadaster door dat jij de nieuwe eigenaar bent. 

Als dit je 1e woning is, is het ook raadzaam om een samenlevingscontract en testament te laten opstellen. Zo heb je gelijk alles goed geregeld. 

Overdrachtsbelasting:

In Nederland moet je ook overdrachtsbelasting betalen als je een nieuwe woning koopt. Overdrachtsbelasting is 2% van de verkoopprijs. Dit geldt niet voor iedereen. Ben je jonger dan 35 jaar en koop je een huis onder de € 400.000,- dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. 

Woning inrichten 

Bovengenoemde kosten zijn noodzakelijk kosten. Als je kozijnen verrot zijn, dan zul je deze moeten vervangen. Ook de kosten voor de notaris zijn verplicht en ook daar kom je niet onderuit. Zeker de kosten voor de notaris en belasting voelen als inbreuk op jouw budget om van je nieuwe woning jouw droomwoning te maken. Het liefst wil je zoveel mogelijk geld overhouden voor het inrichten en verbeteren van je woning, want ook daar zul je nog geld voor nodig hebben. 

Er zijn maar weinig woningen waar je zo in kan trekken. In de meeste woningen zul je sowieso even met een busje verf aan de slag moeten. Schilderijen, kasten en wanddecoratie blijven toch vaak zichtbaar op een muur zodra ze verwijderd worden. Daarbij geeft een likje verf je woning meteen een frisse blik, een lekker gevoel. Je maakt het daarmee al een beetje eigen. 

Daarnaast zal je vast het huis willen inrichten met nieuwe meubels, misschien wel een nieuwe vloer. Ook raamdecoratie moet vaak nog gekocht worden omdat de oude bewoners deze misschien meenemen. Dit zijn allemaal extra kosten bij de aanschaf van een woning. 

Het is dan ook zeker aan te bevelen al vroeg te beginnen met sparen. Voor een eigen woning is veel geld nodig. Maar als je dan alles hebt geregeld, kan je gaan genieten van je nieuwe woning met misschien wel een nieuwe keuken, nieuwe kozijnen en zonnepanelen. De komende jaren hoef jij nergens meer aan te denken. 

Foto door Maria Ziegler on Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *