Koken met pubers

Zoals al eerder aangegeven zijn wij vorig jaar verhuisd. Een van de redenen waarom we voor dit huis hebben gekozen was de keuken. De keuken zit er pas 5 jaar in en is dus eigenlijk nog nieuw. Toch staat hij hoog op onze wensenlijst om vervangen te worden. 

De laatste tijd ben ik druk bezig met het opdoen van keuken inspiratie. We merken namelijk steeds meer dat de keuken toch te klein is. De vorige bewoonster was een mevrouw alleen, wij zijn een gezin met 4 opgroeiende pubers. Dat vraagt toch een ander gebruik van de keuken. 

Ochtendroutine

Het begint al ‘s morgens. Heb je ooit geprobeerd een kopje koffie voor jezelf te maken als er minimaal drie pubers in je keuken lopen? Daarbij heb ik altijd de pech dat de lekbak van het koffiezetapparaat geleegd moet worden. Of het waterreservoir moet worden bijgevuld. Activiteiten waarbij ik dus echt bij de wasbak moet zijn waar op dat moment altijd wel een puber bezig is met het vullen van zijn of haar dopper. 

En niet alleen in de ochtend maar ook bij het koken merken we toch echt dat onze keuken te klein is. We hebben een vijf pits gasstel maar zelfs dan nog komen we vaak een pit tekort. Want een stukje vlees voor zes personen moet al in twee grote koekenpannen. Daarbij zijn we allemaal dol op koken dus met grote regelmaat staan er teveel pannen op het vuur en willen er te veel pubers meehelpen met koken.
Het wordt dus echt tijd voor iets anders. 

Droomkeuken

Iedereen heeft dat wel, een droomkeuken. Zoals bijvoorbeeld deze van Grando:

Een keuken waar je blij van wordt. Een keuken waarin alles zit wat je je maar kan wensen.

Mijn wensenlijst:

 • een inductie kookplaat met flexibele sensoren zodat we optimaal gebruik kunnen maken van de warmte, met natuurlijk het voordeel dat we meteen van het gas af zijn.
 • een goede afzuigkap (die van ons werkt nu niet naar behoren waardoor we vaak moeten koken met de deur open omdat anders het rookalarm afgaat)
 • een koelkast die gericht is op pubers, eentje met heel veel inhoud. Liefst gevuld met inhoud bij oplevering van de keuken 😉
 • een combi oven, er moet wel een magnetron functie in want de pubers moeten wel een pizza kunnen opwarmen. Liefst vlak voor het avondeten. 
 • een stoomoven
  Ja, ik wil 2 ovens. Allereerst omdat dit met 6 personen wel erg makkelijk is. Lasagne gaat bij ons al in twee schalen. Probeer dat maar eens in een normale oven klaar te maken. 
 • een quooker. Het lijkt mij heerlijk om gelijk warm water uit de kraan te kunnen halen. Daarbij is het ook milieutechnisch beter. 
 • een barretje. Die hebben we nu ook en wordt eigenlijk elke dag wel gebruikt. Er wordt aan gegeten maar men gaat er ook gezellig zitten als er iemand aan het koken is. 
 • en misschien wel een ingebouwd koffiezetapparaat 
 • natuurlijk mag de vaatwasser niet ontbreken.

En dit alles in de ruimte die we hebben. Er zouden eventueel bovenkasten mogen komen, dat geeft meer opbergmogelijkheden. Nu staat een deel van onze keukenraad (zoals de plastic opbergbakjes, de broodmachine enz.) in de schuur. Als we meer bergruimte hebben dan kunnen we deze spullen binnen opbergen. Dan heb ik ook een speciale lade waarin ik een broodtrommel kan plaatsen zodat al het brood op een overzichtelijk plek is opgeborgen.

Oh ja en mocht je denken: hoe erg is haar eigen keuken dan?  Hier een foto van onze huidige keuken:

Deze foto’s heb ik uit de verkoopbrochure bewaard. Zo staan er bij ons o.a. twee witte barkrukken aan deze zijde van de bar. Nogmaals het is een prachtige keuken maar niet voor een groot gezin. Hard sparen dus voor een nieuwe keuken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *