Koffiebonen of koffiebars: Wat zijn de verschillen?

Het drankje dat tot de dag van vandaag wereldwijd wordt gedronken, koffie. De reis van koffie begint in de 9e eeuw in Ethiopië. De koffieplant werd daar voor het eerst ontdekt, nadat de geiten van een herder enorm energiek werden na het eten van bepaalde bessen, wat dus de koffieplant was. Het zwarte goud werd een eeuw later ook gedronken in Egypte, Perzië, Turkije en Syrië. In het jaar “1615” werden de eerste zakken koffie naar Europa gebracht door kooplieden uit Venetië. Vanaf het jaar 1663 werd koffie voor het eerst in Nederland aangeboden in een koffiehuis in Amsterdam. Door de jaren heen is koffie enorm ontwikkeld, en zijn er verschillende soorten koffies op de markt. In deze tekst gaan we het hebben over de verschillen tussen koffie dat gemaakt is van verse koffiebonen, en koffie dat gemaakt is van koffiepads. 

De smaak van koffiebonen

Koffiebonen heb een enorm breed assortiment van diverse soorten smaakvariaties. Zo kun je kiezen uit arabica bonen, robusta, lavazza, en verschillende brandingsniveaus van licht tot donker. Doordat je dus zoveel keuze hebt, kun jij je koffie helemaal personaliseren totdat je de perfecte smaak hebt gevonden. Of je nu houdt van milde, of sterke koffie, je kunt dit helemaal zelf creëren.

De smaak van koffiepads 

Koffiepads zijn in de meeste gevallen gemaakt van voorgemalen koffiebonen. Hierdoor zijn er minder smaakvariaties en kun je de smaak dus minder breed personaliseren. Echter hebben de senseo koffiepads wel veel diversiteit in hun assortiment. Hierdoor heb je dus keuze uit verschillende smaken, maar kun je deze niet perfect personaliseren. 

De voor- en nadelen van koffiebonen 

Versgemalen koffiebonen bieden natuurlijk de ultieme versheid van je bakje koffie. Hierdoor zal de smaak puurder zijn en behouden ze langer hun smaak als bijvoorbeeld koffiepads. Hoewel er dus diverse soorten koffie op de markt zijn die zeker in de buurt kunnen komen, is een bakje koffie van versgemalen koffiebonen toch wel het lekkerste. De enige nadelen van koffiebonen is dat het soms wat tijd in beslag kan nemen om te maken, een koffiemachine vaak prijzig is, en je deze goed moet onderhouden. Het is maar net of je dit als nadeel ziet, maar wat zeker is, is dat je optimaal kunt genieten van een bakje koffie met versgemalen koffiebonen. 

De voor- en nadelen van koffiepads

Koffiepads zijn gemaakt voor het gemak. Met koffiepads kun je namelijk in enorm korte tijd, een heerlijk bakje koffie zetten. Een koffiepadsmachine is in vergelijking met een koffiebonenmachine stukken goedkoper, en heeft ook weinig onderhoud nodig. De nadelen van koffiepads zijn onder andere dat ze minder vers zijn waardoor de smaak niet zo lekker zal zijn als een bakje koffie van verse koffiebonen, je een beperkte smaakvariatie hebt, en je minder controle hebt over de smaak van je koffie. Echter is het maken van een bakje koffie met koffiepads dus zeker een aanrader wanneer je gewoon snel en simpel een bakje koffie wilt kunnen maken.

Foto door Content Pixie

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *