Je eigen zolder verbouwen

Afgelopen jaar hebben wij de zolder verbouwd. We besloten dit project eigenhandig aan te pakken, in plaats van het uit te besteden aan een aannemer. De klus leek ons overzichtelijk genoeg.

Toen wij dit huis kochten was de zolder zoals de meeste zolders er uit zien. Een beetje verwaarloosde ruimte vooral bedoeld om spullen die je eigenlijk niet nodig hebt in te bewaren. Wij hadden echter andere plannen met de zolder. Het zou onze slaapkamer en werkkamer worden. Met vooruitziende blik lieten wij dan ook alvast twee dakkapellen plaatsen. Deze werden casco opgeleverd. Ofwel, onafgewerkt. De buitenkant van de dakkapellen was prachtig, maar aan de binnenkant keek je naar isolatiemateriaal en vuren latten. Door het plaatsen van de dakkapellen raakte de zolder in eerste instantie nog meer in verval, omdat er flinke gaten in het dak gezaagd moesten worden. We wisten echter dat dit van tijdelijke aard zou zijn, omdat we mooie plannen hadden met onze zolder.

Lang de tijd genomen

Doordat er steeds meer andere prioriteiten de kop op staken, duurde het ongeveer twee jaar voordat we daadwerkelijk aan de zolderverbouwing begonnen. Was deze tijd dan verloren in onze zolderrenovatie? Nee, integendeel. In de onafgewerkte zolder hadden we al wel onze intrek genomen, compleet met bed en bureau. Dat moest ook wel, want ons gezin bestaat ook nog uit vier kinderen en dus waren alle overige slaapkamers al bezet. Maar door op deze manier te bivakkeren op onze zolder hebben we wel talloze opstellingen geprobeerd, op zoek naar de perfecte indeling. Langzaam ontstond er een duidelijk beeld met wat we met de ruimte wilden bereiken. Toen we tevreden waren met de opstelling, vielen ook langzaam alle andere zaken in gedachten op zijn plaats. Zo wisten we duidelijk welke kleuren we wilden gebruiken en hadden we zelfs een gedegen lichtplan, zonder nog maar één stuk gereedschap gebruikt te hebben.

Aan de slag

Na twee jaar waren de plannen in het hoofd helemaal klaar en kon er begonnen worden met de uitvoering van het plan. Vol goede moed sloopten we het oude plafond en een deel van een scheidingswand. Een kleine verrassing bleek het hoogteverschil in de betonvloer. Die scheidingswand stond er niet voor niets. Om het hoogteverschil in de vloer op te vangen hebben we een bak gemaakt van hoekprofiel en die ruimte opgevuld, zodat we een egale vloer zouden krijgen. Na het nodige leidingwerk voor de inbouwverlichting was het zaak het plafond van de zolder en zijwanden van de dakkapellen te voorzien van verse gipsplaten.

Wat we hieraan anders hebben gedaan dan voorheen, is dat we zo min mogelijk gebruik hebben gemaakt van de lokale bouwmarkt. Zoals gezegd hebben we een groot gezin, dus ook een redelijk grote auto, maar de lengtes van de gipsplaten en houten latten die je nodig hebt zijn onmogelijk zelf te vervoeren. Er zijn online tal van bedrijven waar je, al dan niet tegen betaling, je bouwmaterialen binnen een paar werkdagen thuisbezorgd krijgt. Ideaal voor de wat grotere bestellingen aan hout en gipsplaat. En ongemerkt verbruik je nog best veel van dat materiaal. Het scheelde ook veel tussendoor ritjes naar de bouwmarkt en zo hadden we binnen drie weken onze rommelzolder omgetoverd tot een luxe kamer, waar je bij de meeste hotels flink voor in de buidel moet tasten.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *