kunstgras

Is het nodig om je kunstgrasmat te bezanden?

Toen kunstgras voor het eerst op de markt verscheen, was de vulstof bij uitstek rubbergranulaat. Dit type kunstgras is het soort dat in stadions gebruikt wordt. Tegenwoordig wordt kunstgras voor allerlei toepassingen gebruikt, waaronder het bekleden van mooie voorgazons in woonwijken en wordt rubbergranulaat steeds minder gebruikt.

Zand wordt meestal gebruikt als vulmateriaal door vaklui die kunstgras aanleggen. Het is mogelijk dat sommige installateurs je afraden dit te doen, alleen zodat ze je een lagere prijsopgave voor de installatie kunnen geven en een voorsprong op hun concurrenten kunnen krijgen. Een zandinvulling is een optie die je niet over het hoofd mag zien, want de kosten zullen het meer dan waard blijken te zijn.

Een paar van de vele positieve aspecten van het gebruik van zandinvulling bij de aanleg van je kunstgras lees je hieronder.

De belangrijkste redenen om zand aan je kunstgras toe te voegen

De zandinvulling houdt je kunstgras op zijn plaats, wat het gazon extra gewicht geeft. Je gras kan niet gemakkelijk verplaatst of opgetild worden. Daardoor zal je kunstgras minder snel plooien en vouwen ontwikkelen naarmate het ouder wordt.

Hierdoor is het misschien niet nodig extra randen rond het gazon aan te brengen. De contouren van je gazon en de marges die door beton, grind, of schuttingplanken zijn uitgezet zijn alles wat je hoeft te volgen bij het leggen van het gras. Als je nepgras over een gebogen of oneffen oppervlak legt, is zandinvulling een must. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Deskundig advies voor kunstgras laten leggen raadplegen is een aanrader!

Verhoogde veiligheid

Het extra gewicht van de zandinvulling levert een extra voordeel op: het kunstgras is stabieler. Op zichzelf is kunstgras niet overdreven zwaar. Een indringer die van plan is je kunstgras te stelen zal wat extra moeite moeten doen als hij rekening houdt met het extra gewicht van de vulling.

Veel mensen zouden graag kunstgras in hun achtertuin hebben. Je kunt de mogelijkheid niet uitsluiten dat een dief het jouwe zal meenemen. Iemand die probeert je kunstgras mee te nemen zal het moeilijk hebben vanwege de zandinvulling.

Een meer comfortabele groene ruimte

Kruimelrubber en kunstgras van de vorige generatie in het algemeen hebben het probleem dat het snel oververhit raakt. Zandinvulling daarentegen rekent zonder moeite met dit probleem af.

In plaats van zonlicht te absorberen, reflecteert zandinvulling het juist. Zelfs op de heetste zomerdagen blijft je kunstgras hierdoor koel. Je kunt het hele jaar door een fantastisch gazon hebben als je hoogwaardig kunstgras, of andere soorten kunstgras voor je tuin kiest die ontwikkeld zijn met technologie die warmte afvoert.

Wil je meer weten over de verschillende soorten kunstgras? Klik dan op de volgende link voor meer informatie: kunstgras soorten voor tuin.

Rechte vezels

Het opvullen van je kunstgras met zand helpt de vezels op hun plaats te houden. Een betere stabiliteit helpt om de vezels rechtop te houden, wat een natuurlijker uitziend gras oplevert. Aanpassing van het buigpunt van de grassprieten met opvulling helpt om de spanning te verminderen op plaatsen waar de randen meer naar beneden liggen.

Je gras kan er zelfs na de aanleg oud en versleten uitzien als je geen opvulling gebruikt om de vezels rechtop te houden.

Verbetering van riolering en afwatering

Drainageporiën in de steunlaag van je kunstgras laten water door sijpelen en uit de dempende laag van je kunstgras weglopen. Het toevoegen van zandinvulling helpt de vochtstroom door je gazon te controleren, omdat het als een filter werkt.

De zandinvulling vertraagt de waterstroom door de steunlaag. Langzamer draineren betekent dat de grond onder je nepgrasinstallatie het water beter kan verwerken.

Foto van Jorien Loman on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *