Is de manier waarop jij jouw woning verwarmt duurzaam? 

Onze manier van wonen is aan het veranderen en daar hoort ook een verandering van onze verwarmingsmethoden bij. Traditionele methoden zoals bijvoorbeeld gasverwarming, zijn niet meer de meest efficiënte en duurzame oplossingen. Met het oog op een duurzame toekomst zijn nieuwe manieren van verwarmen nodig. Naast de milieuvriendelijke aspecten zijn er ook financiële voordelen te behalen. Je woning verduurzamen is dus in vele opzichten interessant. Vandaar dat wij in dit artikel een aantal alternatieve manieren van verwarmen zullen bespreken die niet alleen duurzamer zijn, maar ook voor een comfortabel en gezond binnenklimaat zorgen.

De kracht van infrarood 

Een populaire nieuwe manier waarop je je woning kunt verwarmen, is door middel van infraroodstraling. Infrarood verwarming werkt door middel van infraroodstraling, wat een vorm van elektromagnetische straling is. In tegenstelling tot traditionele verwarmingsmethoden, verwarmt infraroodstraling niet de lucht, maar direct de objecten en oppervlakken in de ruimte. Dit komt doordat infraroodstraling warmte afgeeft aan de objecten die het raakt, waardoor deze objecten weer warmte afgeven aan de lucht. Hierdoor ontstaat er een comfortabele en gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte, zonder dat er warmte verloren gaat aan de omgeving. Infrarood verwarming kan worden toegepast in de vorm van panelen of vloerverwarming en is een energiezuinige en duurzame manier van verwarmen. Heb jij bovendien zonnepanelen op jouw woning liggen, dan kun je deze stroom gebruiken voor je panelen. Daardoor kun je je woning in een stap grondig verduurzamen. 

Goede warmte in kleine ruimtes

Kleine kamers waren vaak een uitdaging als het gaat over traditioneel verwarmen. Je moest namelijk veel ruimte inleveren om er een kachel of radiator te plaatsen. Infrarood panelen zijn daarentegen een uitstekende keuze voor ruimtes waar de beschikbare ruimte beperkt is. Doordat deze panelen aan de wand of het plafond worden bevestigd, nemen ze geen vloeroppervlak in beslag en zorgen ze voor een aangename warmte in de ruimte. Hierdoor zijn ze bijvoorbeeld ideaal voor kleinere kamers zoals badkamers, gangen en slaapkamers. Omdat infrarood panelen op elektriciteit werken en niet op gas, hoeft er geen rekening gehouden te worden met gasleidingen of rookafvoer. Dit maakt het plaatsen van infrarood panelen niet alleen efficiënter en gemakkelijker, maar ook veiliger.

Overige opties

Er zijn nog tal van andere manieren om je woning duurzaam te verwarmen en om je maandelijkse energiekosten te verlagen. Naast infrarood panelen zijn bijvoorbeeld warmtepompen en zonneboilers twee voorbeelden van duurzame verwarmingsmethoden. Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving, zoals uit de grond, de lucht of het water, om je woning te verwarmen. Het voordeel van een warmtepomp is dat het gebruik maakt van natuurlijke warmtebronnen en daardoor een zeer duurzame manier van verwarmen is. Een zonneboiler maakt gebruik van zonne-energie om water te verwarmen dat vervolgens gebruikt kan worden voor de centrale verwarming of het tapwater. Hierdoor wordt er flink bespaard op energiekosten en wordt de CO2-uitstoot verminderd.

Foto van Nadine Marfurt op Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *