vloerverwarming

Hoe leg je vloerverwarming aan?

Een vloerverwarming aanleggen is geen makkelijke klus. Het is dan ook af te raden om dit zelf te doen. Een specialist inhuren is een beter plan. Wat de specialist ongeveer doet, leggen we je graag uit.

Vloer egaliseren

Voordat je een vloerverwarming kunt plaatsen, moet de vloer mooi egaal worden gemaakt. Egaliseren voor vloerverwarming is een onmisbare stap. Met een niet egale vloer is het resultaat van het aanleggen van vloerverwarming onbevredigend. Een vloer egaliseren kun je het best laten doen. Het is namelijk geen gemakkelijke klus, en het moet in één keer goed.

De kosten voor een vloer egaliseren verschillen per aanbieder. Meestal betaal je zo tussen de 10 en 25 euro per vierkante meter voor een betonvloer. Je betaalt ongeveer tussen de 45 en 75 euro per vierkante meter voor een houtvloer.

Een legplan maken

De vakman maakt eerst een legplan. Waar komen de leidingen en buizen te liggen? En hoe wordt de isolatie geplaatst? Met een legplan gaat het daadwerkelijk installeren van de vloerverwarming sneller.

Randisolatie en dampfolie plaatsen

De vakman plaatst tegen alle muren randisolatie. De randisolatie zorgt ervoor dat de dekvloer die op de vloerverwarming komt, kan uitzetten en krimpen als de vloer opwarmt of afkoelt. Ook legt de vakman dampfolie op de vloer. Deze folie komt bovenop de isolatie.

De specialist zorgt ervoor dat de dampfolie mooi aansluit in de hoeken. Het is belangrijk dat de lijnen of het raster op de dampfolie mooi doorlopen. Daarom zet deze de overlappende delen vast met takkers.

Collectoren ophangen en leidingen plaatsen

Als het goed is, is je wand al mooi vlak. Dan kan de vakman daar direct de voorgemonteerde collectoren ophangen. Dat gebeurt met een waterpas. Voor deze stap tekent de specialist eerst de gaten op de muur af, zodat de collectoren netjes blijven hangen.

Daarna worden de leidingen geplaatst. De leidingen kunnen uit meerdere kringen bestaan. De specialist weet hoe deze te werk moet gaan dankzij een schema. De hoeken en bochten worden exact overgenomen en vastgezet. Bij het leggen van de leidingen worden dwarslatten en profiellatten gebruikt.

Patroon gebruiken en vloerverwarming testenMeestal kiest men voor een meanderpatroon of een slakkenhuispatroon. Het is een goed idee om voordat de vakman aan het werk gaat, te bespreken welk patroon er wordt gebruikt. Wanneer het patroon is gelegd, plaatst men uitzethulzen. De expert legt de buizen dichter bij elkaar bij de ramen en deuren, zodat het warmteverlies beperkt blijft.

Wanneer alles geplaatst is, loopt de specialist het systeem nog eens na. Deze sluit de ontluchters af met een dop en voert een druktest van 4 bar uit om te kijken of er geen openingen meer zijn. Met een speciale vloeistof wordt de vloerverwarming getest op luchtbellen. Als dit is goedgekeurd, is de vloerverwarming klaar voor gebruik.

Foto door Tatiana Syrikova

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *