verlichting huis

Hoe kom je tot goede verlichting in je huis?

Van de week had ik een gesprek met iemand over de verlichting in huis. En wederom werd er iets gezegd wat ik altijd hoor als het over verlichting gaat. Verlichting is het moeilijkste deel van een interieur. De meeste mensen weten niet hoe ze tot goede maar ook sfeervolle verlichting komen.

Ik kan je een paar tips geven voor een goed verlichtingsplan:

1. Zones

Verdeel je huis in zones. Wat doe je waar. Op welke plek komt de bank? Waar hebben we leesverlichting nodig? Waar hebben we sfeerverlichting nodig? Willen we eventueel een kunstwerk op de muur extra in het licht zetten.
2. Kies het soort lamp

Ga je voor led lampen, spaarlampen of halogeen. Elke soort lampen kent zijn eigen voordelen. Een halogeenlamp is makkelijk te dimmen en een ledlamp gaat lang mee. Een spaarlamp gaat ook lang mee maar komt langzaam op gang. Deze hang je bijvoorbeeld niet in je wc of in een hal. Dit zijn ruimte waar je meteen goed licht wilt hebben.

hanglamp

3. Hoeveel wattage?

Elke lichtspot kent zijn eigen wattage. Zo heb je in de keuken meer wattage nodig dan in de badkamer of boven de eettafel.

wattage lampen
4. Lampen

En dan komt eigenlijk nog een van de moeilijkste items? Welke lampen ga je kopen?

Wat past er bij jouw stijl? En al heb je je stijl helder het assortiment is zo groot. Ga jij van één lijn alles kopen? Dus zowel de plafondlamp, de tafellamp en de vloerlamp zodat je een eenheid creëert of durf je te spelen met verschillende designs.

Gebruik je eettafellampen als uitgangspunt en werk vanuit daar je verlichtingsplan verder uit. Je eettafellampen zijn vaak een item waar men snel het oog op laat vallen. Als de rest van je verlichting hierbij past zit je altijd goed.

lampsnoer koper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *