Hoe breed wil je de houten jaloezie?

Hout is een materiaal wat voor veel mensen een aantrekkingskracht heeft. Het is warm, rustiek en een gewild materiaal voor woninginrichting. Houten vloeren, meubels en raambekleding blijven ongekend populair. Jaloezieen passen in elke interieur. Het is een tijdloze raambekleding die zowel in een klassiek of modern interieur goed tot zijn recht komt.

Waarom houten jaloezieen?
Jaloezieen zijn er in hout, maar er zijn ook andere materialen zoals bamboe of aluminium en pvc. Een houten jaloezie is in een interieur prominenter aanwezig. Er wordt gekozen voor een bredere lamel en ook de bediening is duidelijk zichtbaar. Het robuuste karakter en de degelijke bediening geeft juist de charme aan. Houten jaloezieen hebben een hoger prijskaartje dan andere materialen.

Welke breedte van de lamel?
De breedte van de lamellen bepalen de lichtinval in de woning. Een brede lamel geeft meer lichtinval dan een smalle variant. Houten jaloezieen worden geleverd met een lamelbreedte van 25 tot 75 mm. Grote raampartijen zijn uitermate geschikt voor een brede lamel. Voor kleine ramen wordt veel de 35 mm variant gebruikt. Gangbaar is de 50 mm lamelbreedte. Hoe breder de lamel hoe meer het effect bereikt wordt van een shutter. Dit wordt versterkt door de ladderband als bediening. Bij brede lamellen is een band noodzakelijk vanwege het gewicht.

Goede isolatie van warmte en geluid
Hout heeft als kenmerk dat het van nature goed isoleert. Dit geldt zowel in de zomer als de winter. Het houdt de warmte binnen in koude tijden en in de zomer blijft de woning koeler. Naast de thermische isolatie heeft hout ook een akoestische isolatie. De houtsoort is wel afhankelijk van de breedte en lengte van de lamellen. Lindehout of basswood is vooral geschikt voor de smallere lamellen en Abachi hout is sterker en daardoor te gebruiken voor brede en lange lamellen.

Brede houten jaloezieën lijken op shutters. Toch zijn er verschillen in bevestiging. Een shutter is een frame waarin lamellen zijn bevestigd. Bij een jaloezie is er sprake van een koord. Jaloezieen worden opgetrokken en shutters beweegt met een scharnier.

Foto door Curtis Adams via Pexels

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *