de eettafel

Het middelpunt van je woonkamer/keuken: de eettafel

Het afgelopen jaar hebben we allemaal onze wensen moeten bijschaven. Uit eten en gezellig er op uit met vrienden was niet altijd of soms zelfs helemaal niet mogelijk. Heel vervelend, maar hierdoor zijn we ons eigen huis wel meer gaan waarderen. 

Door deze “beperking” zijn we onze woning met andere ogen bekijken. Zo was er ineens de nood om een werkplek aan huis te maken. Bij de huishoudens waar alle ruimte al benut is wordt dit toch vaak de eettafel. Erg makkelijk als je kinderen hebt, want zo kan je hen makkelijk in de gaten houden. En die eettafel was het afgelopen jaar op veel meer vlakken belangrijk. Want de etentjes thuis werden een stuk chiquer. We gingen uitgebreid koken of haalden de maaltijden van onze favoriete restaurants naar onze eigen huis. 

Hoe kies je een goede eettafel? 

Omdat de eettafel een belangrijk meubelstuk is moet je bij de aanschaf van een tafel goed nadenken over je wensen. Voor hoeveel mensen moet de tafel geschikt zijn? Moet de tafel verstelbaar zijn zodat er nog meer mensen aan kunnen zitten? Hoeveel ruimte heb ik om een eettafel neer te zetten? En moet de tafel naast de functie om aan te kunnen eten ook nog andere functies vervullen? Ga ik het bijvoorbeeld als werkplek gebruiken? 

ronde eettafel

Als je regelmatig met vrienden eet kan een ronde eettafel uitkomst bieden. Omdat iedereen rond de tafel zit, kan iedereen makkelijker met elkaar contact maken dan met een rechthoekige tafel. Zeker als je met je vrienden ook nog een spelletje gaat spelen is een ronde tafel een stuk gezelliger.

Een ronde tafel vraagt wel meer ruimte dan een rechthoekige tafel. Een ronde tafel zet je namelijk vrij in de ruimte. Je moet genoeg ruimte hebben om om de tafel heen te lopen. Toch zien we dat de ronde tafel steeds meer gebruikt wordt. We maken er vaak gelijk een blikvanger van door boven de tafel een mooie grote lamp te hangen. 

Heb je echter geen ruimte voor een ronde tafel kies dan voor een rechthoekige tafel. Een rechthoekige eettafel kan makkelijk voor een muur gezet worden. Tegenwoordig zien we deze vaak gecombineerd met een eettafelbank. Op deze manier neemt de tafel inclusief de stoelen niet veel ruimte in. 

Als je de eettafel ook als werkplek gebruikt is een rechthoekige tafel ook handiger. Je kan je spullen even aan de kant schuiven waardoor er aan de andere zijde ruimte ontstaat om te eten.

Materiaal eettafel

En als je dan de vorm hebt gekozen komt de volgende uitdaging: voor welk materiaal ga je? Het aanbod is enorm. Je kan kiezen voor een houten blad met een ijzeren onderstel. Maar ga je dan voor eiken, grenen of ga je voor een visgraat hout motief? Houd je niet van hout dan kan je kiezen uit metaal, keramiek of marmer. 

Kortom: neem echt je tijd om een keuze te maken. Ga op je gemak naar de woonwinkel en bekijk je opties. Neem foto’s van je huis mee en laat je goed voorlichten. Je zal heel wat tijd aan de tafel gaan doorbrengen dus zorg er voor dat hij ook echt bij je past.

En als je dan een goede keuze hebt gemaakt wens ik je vele gezellig etentjes en lange spontane avonden vol gezelligheid toe. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *