Groene daken in het straatbeeld

We hebben de afgelopen jaren vooral veel zwart op de daken zien verschijnen. Dat is een goede vooruitgang want dat betekent dat steeds meer mensen gebruik maken van zonne energie. Maar al dat zwart is niet echt leuk om te zien. Het is wel vriendelijk voor de natuur, en op dit moment ook voor je portemonnee, maar alleen omdat het energie opwekt met de zon. Maar wist je dat er ook andere kleurmogelijkheden voor je dak zijn? Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een groen dak zoals een sedum dak

Planten op je dak

Vroeger hadden we nog geen groene daken. Het enige wat we soms zagen was het vergroenen van een dak door middel van plantenbakken. Als je deze dan op het randje van je platte dak zetten, bijvoorbeeld de garage of een carport, en daar dan hangplanten in deed leek net alsof je dak groen was. Vooral de geranium was erg populair voor dit soort plantenbakken. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden. 

Je kan je groendak maken door er sedum op te leggen. Sedum heeft namelijk ontzettend veel voordelen:

– het isoleert
– het zorgt voor meer biodiversiteit
– beschermt je dak
– heeft nauwelijks onderhoud nodig
– zorgt voor CO2

Wat ik persoonlijk echt een heel groot voordeel vind: het zorgt voor een groenere buurt. En hoe meer groen hoe beter. 

Groenere daken

Vanaf mijn eigen slaapkamer raam kijk ik nu namelijk op een grijs vlak. Wij hebben namelijk een carport en die loopt van ons hoekhuis naar het andere hoekhuis van ons blok. En deze vlakte kan best wat kleur gebruiken. Daarbij ben ik ook voor meer biodiversiteit. Het lijkt mij heerlijk om een dak te hebben waar allerlei insecten en vogels op af komen. 

In ons geval weet ik niet zeker of alle buren meedoen. Nu hoeft dat niet, want ondanks dat onze daken in elkaar overlopen kan je door gebruik te maken van een daksteun alleen op jouw dak deel een groendak aanleggen.

Ik hoop dat wel dat de rest van de buren zo jaloers zijn dat ze alsnog overstag gaan en we binnen de korste keren naar een prachtige groene vlakte kijken. En wie weet werkt een beetje subsidie daar wel aan mee. Want in veel gemeenten worden maatregelen zoals deze gestimuleerd door het geven van subsidies. 

Sedum op je woning toepassen

Nu ben ik voor dit artikel heel erg uitgegaan van ons dak, een schuur/carport dak maar ook op je woning is een sedumdak natuurlijk ook heel erg goed toe te passen. En vooral in de zomer zal je veel plezier hebben van je groene dak want deze wordt namelijk, in tegenstelling tot een zwart dak, niet heel erg warm. Een sedum dak wordt maar 5 graden warmer dan zijn omgevingstemperatuur.

Ook zorgt een sedumdak er voor dat je meer rendement haalt uit je zonnepanelen. Omdat sedum zorgt voor een koelere ondergrond kan je rendement tot 16% stijgen. 

En wat ik zelf een groot pluspunt vind van een sedumdak op je woning is het beperken van geluid. Het groene dag werkt als barrière voor zowel geluid van binnen als van buiten. Het werkt dus 2 kanten op.

Ik zie alleen maar pluspunten. Nu eerst maar eens kijken of ik de buren kan overtuigen om mee te doen zodat ik naar een prachtig groen dak kan gaan kijken. 

Foto door ROMAN ODINTSOV

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *