geweien

GEWEIEN, GEWEIEN EN NOG MEER GEWEIEN

Je  komt ze tegenwoordig overal tegen. Geweien, geweien en geweien. Het is een interieurelement dat je in verschillende vormen soorten en maten tegen komt. Het leek me leuk om de verschillende versies eens op een rijtje te zetten. En sommige zijn zo origineel en leuk dat er voor elk wat wils is.

 1. HET STANDAARD GEWEI

Standaard hangend boven de open haard, kennen we ze allemaal; het echte gewei, van een bepaald  hert of rund:

gewei interieur
gewei interieur

www.pinterest.com

geweien interieur

www.pietboon.com

Vroeger werden geweien boven de open haard gehangen als een trofee van de jacht, maar dat is verleden tijd. Nu is het decoratie en een inrichtingselement om een bepaalde sfeer te creëren. I.p.v. zelf te moeten jagen, kun je ze op diverse manieren aanschaffen: via marktplaats, de lokale markt, een brocante, interieurzaken of speciale aanbieders bijv. www.geweien.com.

Hing het gewei vroeger standaard boven de open haard, het gewei kan nu overal en nergens hangen. Je ziet ze hangen aan een willekeurige wand binnen, buiten, in de badkamer, boven het aanrecht, boven de toiletpot, het bed, in het tuinhuisje. Echt bijna overal.

gewei muur

www.vtwonen.nl

gewei badkamer

www.pinterest.nl

Behalve de echte geweien is er ook een scala aan geweien die op een andere manier gemaakt zijn. Zonder enig dierenleed, mocht dit al het geval zijn.

 1. GEWELDIG GEWEI
  De geweien van Geweldig Gewei (www.geweldiggewei.nl) zetten je in eerste instantie op het verkeerde been. Je denkt dat het een echt gewei is, totdat je beter kijkt. En dan zie je ineens dat het 2 helften van één tak zijn! Haarscherp gehalveerd. Een sterk staaltje:
gewei hout
gewei hout 1


 1. FIETSONDERDELEN GEWEIEN

Picasso was ooit op zoek naar een schroefje en vond in zijn garage een zadel en stuur en zag daar een gewei in:

gewei ijzer

En tegenwoordig zie je meer varianten op de markt. Gevonden op Pinterest:

gewei ijzer 1
ijzeren gewei
ijzeren gewei fiets
 1. GEWEIEN ALS KAPSTOK

Behalve als decoratie in de ruimte zie je ook meer en meer functioneel gebruikte geweien. En met de uitstekende delen kom je al gauw bij de functie om iets aan op te hangen:

gewei kapstok lantaarn

www.etsy.com

kapstok geweien

www.digsdigs.com

kapstok gewei

www.showhome.nlOf wat de denken van dit oplaadstation voor je telefoon met hoorntjes. Helaas heb ik nog geen Nederlandse versie kunnen vinden. www.apartmenttherpay.com

gewei stopcontact

6. ALTERNATIEVE GEWEIEN

Als je goed om je heen kijkt zie je geweien in alle kleuren en maten en materialen. Dus er is altijd wel een variant die bij jou past. Ik wil hier graag nog een paar voorbeelden op een rijtje zetten:

 • JEANS GEWEI
gewei jeans

www.a-leeble.nl

houten gewei
  • DIY MET WAT KLEI EN TAKKEN
  Het gewei hieronder ziet er zo eenvoudig uit dat je bijna het gevoel krijgt dat je dit zelf kunt maken. Vergeet aan de achterkant niet een uitsparing om het gewei op te halen. Klei, papier maché, zijn beide huis-tuin- en keuken opties waarmee je zelf aan de gang kunt gaan.
gewei klei

www.lekkerfriss.blogspot.nl

 • EEN GEWEI VAN STEIGERHOUT?

Ja ook steigerhouten geweien zijn te vinden bij bijvoorbeeld Wootdesign www.wootdesign.nl. Verschillende kleurencombinaties leveren elke keer weer andere resultaten op,

gewei 1
geweien 1
 • OVERIGE GEWEIEN TER INSPIRATIE

Zelf takken zoeken, en op een mooi blank houten plankje bevestigen, geeft ook het gevoel van een gewei.

gewei maken

DIY met een rolletje tape.  Wil je tijdelijk een hert op je muur? Dan is een rolletje tape al genoeg:

Gewei maskingtape


Dus geweien zijn op dit moment hot en trendy. Wil je nu nog meer geweien zien? Neem dan een kijkje op mijn Pinterest bord Geweien:

Groetjes en tot in maart!

Marie-Jose

puur binnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *