tegelinspiratie

Gaudi inspiratie

Nu de vakantieperiode is aangebroken en ons land langzaam leeg stroomt, kreeg ook ik vakantiezin.

Dus mijn vriendinnen en ik agenda’s bij elkaar gelegd en eindelijk (misschien komt het je bekend voor, iedereen druk druk en dus moet je maanden van tevoren eigenlijk al plannen maken) een datum gevonden waarop we allemaal konden. De bestemming was voor ons al lang geen issue meer aangezien Barcelona voor ons alles heeft waar onze hartjes sneller van gaan kloppen. Lees zon, zee, strand, city, uitgaan, tapas, architectuur, interieur, Gaudi, sfeer, gezelligheid en meer. Nu we de datum hadden resten onze enige taak: boeken! Maar aangezien het inmiddels hoogseizoen was en wij de datum 2 weken voor vertrek hadden vastgesteld bleek dit een onmogelijke taak. Tenminste voor ons, 4 meiden die low budget Barcelona willen beleven.

Een enorme domper dus aangezien we al met ons hoofd in Barcelona zaten.

Tiles

Flickr

Inmiddels zit ik dus nog steeds in Nederland met Spaanse temperaturen en een heerlijk briesje deze blog te schrijven.

Hiermee kwam ik op het idee om Barcelona gewoon bij je thuis in je interieur te halen, want denken we aan Barcelona dan denken we aan Gaudi, en waar staat deze inspirerende man bekend om, om zijn prachtige mozaïek tegels. Maar niet alleen zijn mozaïek tegels maken hem zo typerend maar ook de honinggraad tegels waarmee de straten van Barcelona bedekt zijn. Maar ook wanneer je een bezoekje brengt aan een van zijn ‘casa’s’ casa Batllo en Casa Mila, zal het je opvallen dat tegels en keramiek een onderdeel zijn van zijn ontwerpen. De visie die Gaudi nalaat is in Barcelona overal terug te zien maar komt het beste tot uiting in Parc Guell. Gaudi leek een afschuw te hebben voor rechten vormen en heeft er met zijn bouwwerken, tegels en ontwerpen dan ook gezorgd voor de organische vormentaal waar Barcelona nu zo bekend om staat. Een vormentaal die doet denken aan sprookjes, saga’s, fabels en dromerige fantasieën, maar ook de natuur, planten en dierenwereld was voor Gaudi een grote inspiratiebron.

Velen bouwwerken en organische, sprookjesachtige voorstellingen in Parc Guell zijn gemaakt volgens de trencadismethode, een soort collage van bonte mozaïek scherven. Deze scherven zijn opgekochte restanten van keramiek en keramieksplinters en scherven van servies, kopjes, bordjes en tegels, die in de zachte mortel werden gedrukt.

blauwe tegels

Priscillawarnerbooks.com

Mijn blog van deze maand gaat dus over tegeltjes met als grootste inspiratiebron Gaudi.

Want heel veel tegels van nu lijken verdacht veel weg te hebben van tegels in een van Gaudi ’s ontwerpen. Daarom noem ik Gaudi nog steeds een belangrijke inspiratie bron en trendzetter van deze tijd en speelt hij zelfs jaren na zijn dood nog een rol in onze interieurs.

honingraad hal honingraad

Een veel geziene trend onder de tegels is de honinggraad.

Waar de straten in het centrum van Barcelona mee bedekt zijn is niet onopgemerkt gebleven bij de tegel trendzetters. Sommige tegels lijken recht uit de straten van Barcelona gekopieerd te zijn.

Niet alleen in de vloer maar ook aan de wand komen ze terug en je hebt ze in combinatie met verschillende prints en motieven. Of er komt een paar mm een stukje vorm uit zoals dit ook bij de straat tegels van Gaudi het geval is, waardoor je bijna de originele tegelvorm niet meer kunt ontdekken. Samen vormen zij een geheel andere afbeelding. Ook neemt de honinggraad verschillende vormen aan, hoewel de basis de honinggraad blijft zie je de tegel in verschillende hoogtes en breedtes vervormen.

witte honingraad tegel

Academytiles

4lgk

Tabarkastudio

7kjg

Decordemon

1a

Domusweb

2fdhlj

Bellevivir

Nieuw, maar toch ook eigenlijk weer niet want Gaudi kwam hier al mee, zijn de 3D tegels. Gaudi liet in zijn tegels al enkele mm schelp en plant vormen uit steken en zo leken de organismen zo uit zijn tegels te komen. Tegenwoordig zijn hier de 3D tegels uit voort gekomen en komen de vormen meer als enkele mm uit de tegels. Zo ook de tegels ‘Edgy’ van Kaza Concrete ontworpen door het design duo Patrycja Domanska en Tanja Lightfoot. Zij kwamen op het idee een alternatief te maken voor de al zoveel bestaande en voorkomende vlakke tegels.
De edgy collection bestaat uit 2 tegels, een 3D tegel en een 2,5D tegel deze is de meest vlakken maar heeft een soort afgeronde schuine hoeken wat de tegel 2,5D maakt. De 3D tegel neemt een soort uitstekende geometrische bergen vormen aan. De tegels zijn geheel naar eigen wens van opstelling te plaatsen wat zorgt voor een eigen unieke tegelwand. Je kunt de gehele wand ermee bedekken maar het is ook prachtig om enkele tegels aan de wand te bedekken wat een kunstobject voor je wand is. En daarom hoef je je ook niet te beperken tot de badkamerwand of keukenwand.

Zo worden tegels steeds meer onderdeel van ons interieur en beperken we ons niet meer alleen tot de badkamer met het plaatsen van tegels maar zie je ze ook terug komen in bijvoorbeeld de woonkamer en is de open haard er door omringd.

1ufiyt

Sminkthings

2yytuiy

Eurowoman

2971a0391ff51569a12a95dfbe8f8880

Design-milk

Mozaïek bestond natuurlijk al langer dan Gaudi maar hij heeft hier wel een paar steentjes aan bij gedragen waardoor het nu nog steeds populair en niet weg te denken uit onze interieurs is. Met deze kleine stukjes maak je hele patronen en kunstwerken. Je kunt het zo gek of juist rustig maken als je zelf wil. Of het combineren van grote met kleine tegels zorgt voor een speels effect.

Je bewaart de rust door te kiezen voor rustige kleuren en kleurstellingen. Zwart in combinatie met wit bijvoorbeeld doet het altijd goed, maar ook verschillende wit tinten bij elkaar behoud de rust en het is zeker niet saai. Houd het safe en blijf bij een kleur dat kan ook, als je de kleine tegeltjes bij elkaar al genoeg sfeer vind geven.

Mozaïek in een nisje bewaart ook de rust en breekt even de blik op de rest van de ruimte.

3235e9dcde83250e9925a580c986202e

Silenceondecore

ef84a442614524c25ca0e12c2acbbc02

Purestform

Driehoeks mozaïek origineel en vernieuwend houd het wel bij een kleur als je de rust wilt bewaren.

Meer het type landelijk? Dan zijn deze geglazuurde tegeltjes echt wat voor jou. Door het glazuur en de ongelijke structuur lijken deze tegels met de hand vervaardigd waardoor het een landelijke uitstraling krijgt. Dit wordt versterkt door het minimale (maar zichtbare) kleurverschil. In combinatie met natuurlijke en ruwe onafgewerkte materialen zoals hout en beton komen deze tegeltjes het meest tot zijn recht.

1dgsofj

Dwell

9d954da76b8ff716ddffa464bca144c7

Retrouvius

Een andere minimalistische trend is die van de metro tegels. Deze doen je denken aan de underground waarvan de wanden vaak bedekt zijn met simpele minimalistische tegels. Deze tegels zijn vaak in een kleur en rechttoe rechtaan op de wand op een balie, bar of halfhoge muur geplaatst. Maar in de badkamer of keuken zie je ze ook vaak in combinatie met koper, ijzer beton of hout wat de serene aanblik breekt.

1gfjf

Dailydesigner

2uyfi

Yatzer

3dtd

Instagram

Door de minimalistische metro tegels vestig je de aandacht ook eens op die prachtige design kraan of lamp wat een prachtige combi is. Fans van minimalisme en Scandinavisch design zullen deze tegels omarmen.

Een liefhebber van parket en wil je dit het liefste tot in je badkamer doorvoeren?

Dat kan laat het parket langzaam overlopen in tegelvloer waardoor de gevoelige gebieden rondom bad, douche, keuken, kraan maar ook de eettafel waterproof en schoonmaak proof zijn. Een geheel bereik je door het parket en de tegels in dezelfde vorm te houden en deze geleidelijk in elkaar over te laten lopen. Maar extra opvallend kun je het ook maken door een opvallende kleur of print tegels rondom te plaatsen waardoor je bad een podium krijgt.

1fgodf

Pinterest

tegel in vloer

Paolanavone

1jhgk

Etsy

2giuy

Odin-moy-den.livejournal

3fuyt

Cotemaison

Kun je niet kiezen tussen allerlei leuke tegeltjes, prints en patronen misschien kun je dan een mix maken van van alles wat. Dit deed Gaudi precies hetzelfde in Parc Guell. Om te voorkomen dat het een bonte kermis gaat worden houd ook hier rekening met de kleuren, alles in 1 basis kleur of aarde tinten.

Wanneer je een dergelijke mix gaat toepassen in je keuken of op de vloer zorg dan dat je de rest rustig houdt. De vloer in je hal is uitermate geschikt om mixed tegels toe te passen omdat de hal een ruimte is waar je even door loopt en waar je dus niet constant bent ook kun je deze ruimte afsluiten zodat je niet gek zult worden van de constante aanblik. Aan de zijkant van de traptredes zoals je dit in Marokko ziet is ook een erg leuk idee en het zal je trap helemaal opfleuren.

1ueori

Mutina

Tegels bedrukt met verscheidene prints er zijn oneindig veel variaties mogelijk. Zoals Gaudi deze legde op de zoldervloer in zijn Casa batllo. Of maak je eigen print en teken, schilder, bedruk deze over je bestaande tegels of muur heen. In een patroon voor de orde en netheid maar dat hoeft niet.

2udgfod

Remodelista

Tegels in de vorm van een ruit geeft net even een andere uitstraling. Als je goed kijkt is het een vierkanten tegel een kwart slag gedraaid. Een simpele oplossing voor als je iets unieks wilt maar een low budget hebt. Deze betonnen met de hand gemaakte tegels bedekken de buitenkant van Yardhouse in London en zijn ontworpen door Assemble Architects. De pastel kleuren passen perfect bij dit patroon en maken het een prettig kunstwerk om naar te kijken. Als schubben lijken de tegels over elkaar heen te vallen en bieden bescherming aan het pand. Haal hier inspiratie uit voor in je eigen interieur en plaats hier bijvoorbeeld een vlak van in je woonkamer en je hoeft geen kunst meer aan te schaffen.

1jhdlkjdf

Archdaily

2uufhf

Petitepassport

Een simpele en goedkope oplossing is het zelf beschilderen van je (bestaande) tegels. Je moet er wel zelf voor aan de slag en er creatief voor zijn maar dan heb je ook echt je eigen unieke tegels en niemand anders heeft dezelfde. Een ervaren, geboren kunstenaar hoef je niet te zijn alleen eigen inzet is nodig en met de meest simpele vormen bereik je het origineelste resultaat.

1ffhfl

Dekolehti

Veel buitenlandse inspiratie zie je dit seizoen terug komen in de tegels zo ook Portugese tegeltjes. De vaak lichtblauwe tegeltjes Azulejos (officiële benaming) met afbeeldingen en voorstellingen er op zijn in Portugal niet uit het straat beeld weg te denken en nu dus ook niet meer uit onze interieurs. Want hoe leuk is deze (schuif) puzzel op de wand van uitvergrootte Portugese Azulejos tegels.

De Azulejos zijn opgepikt door vele tegel ontwerpers en hebben een moderne update gekregen waardoor er nu veel keus is en we ze in ons eigen interieur overal terug kunnen brengen.Zoals bijvoorbeeld de tegeltjes in deze hal waar toch de rust bewaard wordt maar de hal krijgt er een echte opkikker van. Door de witte ruimte komen de Azulejos extra tot zijn recht. Zo haal je niet alleen Barcelona in je huis maar ontdek je ook nog een beetje van Portugal.

1hghgfhgf

Simplifiedbee

2dkjdfklj

Vanmanenbadkamers

bad groen

Desiretoinspire

Een geheel ander werelddeel bereik je met deze Marokkaanse tegeltjes de zogeheten zelliges. Met natuurlijke materialen als hout, steen, beton en deze tegels haal je je hamam naar je eigen badkamer. Speciaal aan deze tegeltjes vind ik de vorm en daarom ben ik ook zeer benieuwd naar de betekenis achter deze vormen. Ik heb geprobeerd dit via google te vinden maar ik ben vooralsnog niet wijzer geworden daarom ben ik zeer benieuwd wie het wel weet mag het mij vertellen. Mede door de vormentaal staat Marokko daarom ook hoog op mijn reislijstje.

1iuhoifu

Subwaytileoutlet

2fgofj

Inrichting-huis

Een ander eenvoudig maar bijzonder patroon in tegelland is de visgraat. Hiervoor leg je stroken tegels als dakjes tegen elkaar en zo ontstaat er een visgraat. Bij witte tegels houd je het minimalistisch maar toch uniek en speciaal. Je gehele badkamer in visgraat patroon of alleen het douche gedeelte zie hier wat het met de uitstraling doet. De visgraat op de vloer oogt wel wat chaotisch misschien maar voor een hal zou dit prima kunnen. Of houd de kleuren rustig bij een visgraat op de grond.

1yfk

Homeadore

2hjfkh

Smittenstudioonline

vis tegel

Design-milk

Voor iedere stijl, budget, creativiteit, geen creativiteit en land is er volop mogelijkheid.

En zijn er genoeg ideeën om Barcelona, Portugal of Marokko en zelfs de underground bij je in huis te halen. Dat is wat ik voorlopig ook ga doen, Barcelona in huis halen en wegdromen en uitkijken naar mijn (ons) tripje wat er zeker van gaat komen (we zaten er inmiddels met ons hoofd al ).
Als het hoogseizoen voorbij is, Nederland weer vol stroomt, de scholen weer beginnen, iedereen weer aan het werk moet en de regen en blaadjes beginnen te vallen, dan zitten wij in Barcelona!

ADIOS!

Marene van de Goor

InterieurMood

interieurblog / website

interieurmood.blogspot.com

Dagelijkse Mood follow me:

INSTAGRAM PINTEREST / FACEBOOK

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *