Folkore

Om me heen zie ik folklore, een trend in kleding en woonaccessoires. Ik ga over folklore schrijven zei ik tegen m’n zus! Grappig, ze was net de nieuwe THUIS aan het lezen. Met als thema, u raadt het al: folkore…

Naamloos

Folklore is alles wat een volk creëert of heeft gecreëerd. Folklore is creativiteit! Folkore, in het kort uitgelegd als volkskunst, is in Staphorst niet weg te denken. Nu, in 2015, kennen we allemaal STAPHORST IS HIP. We vinden het overal terug. Van folklore stoffen worden nieuwe kleren en tassen ontworpen. Prachtige creaties in traditionele kleuren. Er worden opleidingen Staphorster Stipwerk gegeven waar zuslief voor geslaagd is! Zij kan hierover van alles vertellen, ook over toepassingen van stipwerk in het interieur.( http://www.figeland.nl/workshopstaphorststipwerk)

De traditionele blauwe wollen vesten, die de dames in klederdracht in de winter dragen worden voor ons gebreid in vrolijke hippe kleuren.

folklore kleding rode pip

Wij wonen in een dorp, wat eigenlijk nog niet eens zo’n lange geschiedenis kent, maar waar wel veel bewaard is gebleven. Geweldig toch, zo’n spinde waar 1 kant niet mooi afgewerkt is. Komt omdat ie altijd op z’n vaste plekje tegen de muur aan stond. En dan de dekenkist, net als de spinde geschilderd in ‘neuteboom’. Niemand in de familie had er een plekje voor. Maar hij moest wel in de familie blijven…

folklore kist

Ons huis is een rijksmonument. Wij kunnen dus nooit zomaar uitbreiden of iets veranderen aan de buitenkant. Maar die gebinten en stalraampjes maken mijn huis zo eigen, ook al zitten ze niet altijd op de meest handige plaatsen.

Als klein meisje had ik een rood-witte slaapkamer. Ik vond ‘m prachtig, zo gezellig en knus. Er stond ook een divan in. Kon mijn vriendin altijd blijven logeren. Die divan, daar moet ik de laatste tijd vaak aan denken. Mijn moeder had ‘m bekleed in een rood-witte folklore stof. (In Rouveen nog steeds te koop bij http://www.stegemanstextiel.nl/) Eigenlijk kan ik me het moment niet meer herinneren, dat we besloten hadden om hem weg te doen en ik heb mijn divan ook écht niet meer gemist, nooit meer aan gedacht zelfs. Tot een paar weken geleden, toen ik aan het fantaseren was over onze winkel en de dromen die we hebben én over mijn interieur. Tegelijkertijd bedacht ik, dat ik altijd al iets met inrichten heb gehad. Mijn slaapkamer, mijn divanbed,…. Die zou nu toch weer echt goed in mijn huis passen. Waar, dat weet ik nog niet, maar dat komt wel goed denk ik. Mijn verlanglijst is weer uitgebreid!

Nu de wintertijd weer ingegaan is, kan ik genieten van al die warme kleuren en prachtige motieven. Ik duik op mijn bank met de ‘THUIS’ en geniet van folklore!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *