aanschaf van een radiator

Eerste hulp bij aanschaf van een radiator

Ben je van plan om een (raam)radiator aan te schaffen, kijk dan verder dan je spreekwoordelijke neus lang is. Op het moment dat je gaat verhuizen en het huis opgeknapt moet worden, of een nieuwbouwwoning gaat bouwen, dan komen de radiatoren vroeg of laat aan de beurt. Waar komen de radiatoren te staan en hoeveel radiatoren moeten er geplaatst worden? Moeten er radiatoren verwijderd worden en wil je ze zo min mogelijk in het gezichtsveld plaatsen? Het moge duidelijk zijn, er moeten nogal wat keuzes gemaakt worden. In dit artikel delen we de voordelen van raamradiatoren, maar geven we ook een aantal tips hoe je het vermogen kunt berekenen om de kamer te verwarmen. De warmtebehoefte moet namelijk wel vooraf berekend zijn.

Hoe bereken ik het vermogen van een radiator?

Laten we beginnen bij het begin. Hoeveel vermogen heeft een ruimte nodig om te kunnen verwarmen? Als je een radiator op het oog hebt die op esthetisch gebied aan alle wensen voldoet, betekent dit niet dat de radiator ook voldoende capaciteit heeft om de beoogde ruimte te kunnen verwarmen. Daarnaast moet je ook rekening houden met het vertrek zelf, want de aanbevolen temperatuur voor een badkamer ligt hoger dan de keuken en woon-, studeer en werkkamer. Voor een badkamer wordt een tempartuur van 24 graden aanbevolen, terwijl een woonkamer 2 graden lager ligt. Om het vermogen van een radiator te berekenen, kun je online verschillende handige hulpmiddelen raadplegen. Aan de hand van de afmetingen en gewenste mate van isolatie wordt de benodigde capaciteit (wattage) voor je berekend. Wil je de wattage van een radiator liever zelf berekenen zonder hulpmiddel? Dit kun je doen door het aantal kubieke meters van de kamer te vermenigvuldigen met de benodigde Wattage per kubieke meter.

Het oog wil ook wel wat

Zoals we in de vorige alinea al hadden aangestipt, is het bepalen van de locatie waar de radiator geplaatst wordt ook een punt van aandacht. Er moet voldoende ruimte zijn en daarnaast moet ook het design van de radiator aan je voorkeuren voldoen. In de woonkamer kan een raamradiator kopen een uitstekende keuze zijn, omdat deze type radiator een hoogte heeft van ongeveer 20-25 centimeter. Een compact formaat wat deze radiator, zoals de naam al doet verklappen, ideaal geschikt maakt om te plaatsen onder een raam. Bijkomend voordeel is dat een raamradiator er over het algemeen een stuk mooier uitziet dan een normale radiator. Fabrikanten stoppen veel tijd in het visuele design, zodat de impact op het interieur tot een minimum beperkt wordt. Vind je het toch een storend element in je interieur? Sommige mensen kiezen er voor om de raamradiator te gebruiken als comfortabele zitplek. Een kussentje op de verwarming kan al een groot verschil maken, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de radiator volledig te laten bekleden.

Photo by Erik Odiin on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *