huis huren

Een woning kopen of woning huren? De voordelen op een rij!

Wanneer je een woning zoekt moet je allerlei zaken regelen. Wanneer je een makelaar inschakelt of zelf op jacht gaat op het internet zul je allereerst een beslissing moeten nemen. Wil je een woning huren, of juist kopen? Het een en ander is daarbij ook afhankelijk van jouw budget en situatie, maar voor zij die kunnen kiezen tussen deze twee mogelijkheden kan het lastig zijn om de keuze te maken. We vertellen je daarom precies wat de voordelen zijn van beide opties, zodat je hier gemakkelijker tussen kunt kiezen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Voordelen huren

Wanneer je ervoor kiest om een woning te huren, zul je gebruik kunnen maken van de volgende voordelen:

  • Huurbescherming

Een huurder heeft altijd een wettelijke huurbescherming. Dit betekent onder anderen dat een verhuurder niet zomaar het huurcontract op kan zeggen. Daarnaast ben je nog voor enkele andere zaken bij wet beschermd en kun je op basis hiervan altijd zorgen dat jouw verhuurder je niet tekort doet.

  • Huurtoeslag

Erg prettig voor de wat kleinere portemonnee is huurtoeslag. Het is volledig afhankelijk van jouw situatie of je hiervoor in aanmerking komt. Wanneer dat inderdaad zo is, kan huurtoeslag erg veel helpen bij het vinden van een betaalbare woning. De overheid helpt je dan om de kosten van de huur te betalen, zodat jij comfortabel kunt wonen zonder schulden op te bouwen bijvoorbeeld.

  • Korte opzegtermijn

Verhuizen kan een lastig en spannend proces zijn wanneer u een koopwoning heeft. U zult immers uw oude woning moeten verkopen om straks niet met dubbele lasten in uw nieuwe woning te zitten, ongeacht of dat een huur- of koopwoning wordt. Bij een huurwoning ben je hier niet afhankelijk van en zul je dus ook nooit met dubbele lasten zitten.

  • Gratis groot onderhoud

Bij een huurwoning is de eigenaar of verhuurder verantwoordelijk voor het groot onderhoud en de kosten die daarbij komen kijken. Dat scheelt u flink veel geld!

Voordelen kopen

Een woning kopen biedt ook verschillende voordelen. We zetten ze hieronder op een rijtje:

  • Je mag met het huis doen wat je wilt

Het huis is van jou, je hebt het immers gekocht. Dit betekent dat je het naar hartenlust mag aanpassen en veranderen. Muren verven in jouw favoriete kleur, ruiten vervangen, kozijnen wit of juist zwart maken, het kan allemaal. Bij een huurwoning is dit vrijwel nooit het geval.

  • Stabiele hypotheeklasten

Zolang de rente min of meer hetzelfde blijft, blijven uw maandelijkse hypotheeklasten ook gelijk. Over het algemeen zijn de schommelingen niet zo groot, waardoor u net als bij een huurwoning kunt rekenen op een relatief vast bedrag aan kosten per maand. Maar dan voor een eigen huis! Tip: schakel een goede makelaar in zodat je goed wordt begeleid bij het kopen van je huis.

  • Vermogen opbouwen

Door uw hypotheek te betalen los je steeds een stukje van de lening af. Bij een huurwoning verdwijnt dit geld eigenlijk, omdat het je alleen een dak boven je hoofd oplevert. Bij een koopwoning verlaagt het jouw hypotheekbedrag. Mocht je het huis dus verkopen, hou je meer geld over voor jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *