opknap woning

Een opknap woning kopen

De afgelopen jaren zijn de prijzen van woningen enorm gestegen. Kocht je in 2018 nog een huis voor € 300.000,-, nu betaal je voor datzelfde huis tussen de € 400.000,- en € 450.000,-. En eigenlijk, als koper, moet je hier nog een deel bovenop tellen. Nog steeds wordt er namelijk heel erg vaak overboden. 

Hoe kom je dan wel aan een “betaalbare” woning? 

Alle huizen zijn duur. Het is niet makkelijk om een woning te vinden en toch zijn er mogelijkheden. We zien namelijk een belangrijke verschuiving op dit moment. 

Vroeger wilden we allemaal een woning die we naar onze hand konden zetten. Een woning die we konden opknappen. Heerlijk aan de slag met nieuwe tussenmuren zodat we alles naar ons zin konden maken. We gingen dan gezellig een nieuwe keuken kopen maar dan wel eentje waarvoor we eerst de hele ruimte hadden verbouwd. En we deden alles zelf of kregen hulp van vrienden en familie die ook handig waren. 

Tegenwoordig is dat anders. We zien dat mensen juist een woning willen die al af is. Een woning waarin ze misschien nog wel even moeten verven, maar het liefst moet alles de laatste jaren al vervangen zijn. Zo heb je als nieuwe bewoners minder stress van mogelijke verbouwingen. En dat is eigenlijk best jammer, want met alleen een beetje verf kan je de woning niet eigen maken. 

Tekort aan experts

We zouden misschien wel een klushuis willen kopen maar hebben zelf de kennis en/of tijd niet in huis. En niet alleen wij, ook onze vrienden en familie weten steeds minder van klussen en verbouwen. Voor het inschakelen van experts moet je weer de tijd hebben.

Kennissen van ons krijgen een nieuwe leefkeuken waarvoor de woning aan de achterzijde flink uitgebouwd moet worden. Dit willen ze al jaren en hebben er daarom ook het geduld voor want de aannemer heeft pas rond kerst tijd om dit project aan te pakken. Dit biedt ook weer voordelen want zij hebben nu alle tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe keuken. Zo zijn ze langs verschillende bedrijven geweest en hebben een keuze gemaakt uit de verschillende Keukens van Superkeukens

Oude huurwoning kopen

Niet iedereen heeft echter de tijd om te wachten. Als je een nieuwe woning koopt wil je daar vaak zo snel mogelijk van genieten. Neem de tijd, dan kan je een klushuis of een oude huurwoning kopen welke je wel helemaal naar je zin kan maken.

Waarom zou je jezelf niet 1 of 2 jaar de tijd geven om een woning aan te passen? Dit heeft namelijk een aantal voordelen:

– Je kan ervaren hoe het is om in het huis te wonen. Misschien vind je de keuken toch niet zo fijn op die plek. Of wil je een muur uitbreken om een grote keuken te maken? Of misschien ontdek je al snel dat het fornuis tegen de andere kant van de muur veel fijner voor jou en je partner/gezin werkt.

-Je kan project voor project aanpakken. Dit geeft je rust en de mogelijkheid om de kosten te verspreiden.

– Een opknaphuis/oude huurwoning is vaak goedkoper dan een huis dat al helemaal af is. Daarbij willen veel mensen dit niet dus de kans dat jij de woning krijgt is groter. 

Genoeg redenen dus om niet voor dat huis te gaan wat alleen een likje verf nodig heeft. Als het goed is koop je een woning om voor zeker minimaal 10 jaar in te wonen. Je wilt dan toch ook echt een plekje dat bij jou past? Gun jezelf die 2 jaar en creëer de woning van jouw dromen. 

Foto van Becca Tapert on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *