kleine woonkamer

Een kleine woonkamer? Zo richt je deze in!

Een kleine woonkamer? Zo richt je deze in!

Heb je een kleine woonkamer? Dan kan het lastig zijn deze goed in te richten. Je brengt er immers veel tijd door, met bijvoorbeeld televisie kijken, werken, eten, studeren… Hoe kun je al deze dingen doen in een kleine ruimte? Welk meubilair moet je kiezen en hoe benut je de ruimte zo optimaal mogelijk? Met onderstaande stappen haal jij alles uit je kleine woonkamer!

Stap 1: Inventariseer de mogelijkheden
Bekijk de ruimte goed. Wat zijn de mogelijkheden? Waar zitten de ramen en deuren? Hoe hoog en breed zijn de muren? Heb je een schuin aflopend plafond? Door de ruimte goed te analyseren kun je beperkingen omzetten naar mogelijkheden. Onder een schuin aflopend plafond kun je bijvoorbeeld extra opbergruimte creëren. Hoge of brede wanden bieden de mogelijkheid voor het ophangen van planten of kastjes. En onder het raam kun je eventueel een vensterbank plaatsen.

Stap 2: Kleur
Kies in een kleine woonkamer voor lichte kleuren, zoals wit, beige, lichtgrijs of pasteltinten. Doordat lichte kleuren het licht weerkaatsen, lijkt de ruimte al snel groter. Ga daarom voor lichte kleuren op je muren, deuren en vloer. Probeer de basis in één kleur te houden en voeg eventueel een lichte accentkleur toe.

Stap 3: Benut de muren
Gebruik je muren zo slim mogelijk. Plaats bijvoorbeeld de tafel met één zijde tegen de muur. Hang daarnaast planken of kastjes op om meer opbergruimte te creëren. Heb je een smalle muur? Kies dan bijvoorbeeld voor een smalle boekenkast. Je kunt de ruimte groter laten ogen door een grote spiegel aan de muur te hangen. Heb je een lage muur door een aflopend plafond? Overweeg dan om hier kastruimte op maat te laten maken. Is dit te duur? Los het dan creatief op met planken of wijn- of appelkistjes.

Stap 4: Praktische meubels
Ga voor meubels die je op meerdere manieren kunt benutten. De eettafel kan bijvoorbeeld ook dienst doen als bureau. Kies bij voorkeur voor een uitklapbare of uitschuifbare eettafel. Een hoekbank geeft veel zitruimte en neemt optisch minder ruimte in dan een bank met losse stoelen erbij. Door meubels op pootjes te plaatsen, blijf je de vloer zien. Dit zorgt ervoor dat de ruimte groter oogt. Vermijd het gebruik van brede en lage kasten, die zorgen ervoor dat de ruimte kleiner oogt. Heb je geen plek voor een tafel? Kies dan een handige bijzettafel die je over de bank kunt schuiven.

Stap 5: Slimme verlichting
Zorg ervoor dat je verlichting niet onnodig ruimte in beslag neemt. Bijvoorbeeld door accentverlichting te gebruiken die je aan een kast of plank kunt klemmen. Een vloerlamp wordt in principe afgeraden, omdat deze je loopruimte vermindert. Wil je toch een vloerlamp? Kies er dan een met een lange hals. Zo kun je de lamp in een hoek zetten en toch de hele woonkamer verlichten. Ook hanglampen bieden uitkomst: deze nemen geen ruimte in beslag én staan ook nog eens mooi. Je vindt online veel betaalbare hanglampen.

Stap 6: Houd het opgeruimd
Een opgeruimde woonkamer oogt direct groter! Veel losse spullen geven een slordig effect. Probeer zoveel mogelijk spullen op te bergen en houd alleen de noodzakelijke spullen in het zicht. Houd je van accessoires? Kies dan je gewenste look en etaleer alleen je mooiste accessoires. Teveel accessoires zorgen ervoor dat je ruimte kleiner oogt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *