Een budget kerstdiner aankleden

De kerstdagen komen er aan. Ben jij al bezig met de kerst? Staat de kerstboom al te blinken? Heb jij je kerstdiner al in je hoofd? Hierbij ons thuis in ieder geval wel. En bij het kerstdiner houden we dit jaar zeker rekening met een budget.

Net als de meeste merken ook wij de hogere kosten. Boodschappen worden duurder, de energiekosten zijn toegenomen en ook de cadeaus zijn dit jaar duurder dan anders. Dat wordt dus rekening houden met de kosten. Gelukkig kan je heel veel doen voor een laag budget, hierbij onze tips:

1. Aankleding 2e hands

De kringloop is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Begin nu al met het wekelijks bezoeken van de kringlopen bij jou in de buurt en verzamel alles in 1 thema. Ga je dit jaar voor een rode kersttafel, een gouden of een witte.

Kijk wat ze hebben en dek hiermee op een creatieve manier je tafel. Als je een paar leuke tafelstukken zoals een kerstman, een sneeuwpop, dennenappels of een aantal kerstballen gebruikt en deze verder aankleed met groen, heb je al snel een gezellig tafel die niet veel hoeft te kosten.

Foto door Dan Bridge

2. Kerstdiner

Vele van ons denken dat we met een kerstdiner enorm moeten uitpakken. Maar daar gaat het helemaal niet om. Het gaat om de gezelligheid en juist even iets anders doen dan andere.

Een klein voorbeeld. Ik bedenk dit jaar samen met 2 kinderen het diner voor 1e kerstdag. Als amuse leggen we een bitterbal op een amuselepel met daarop een dotje mayonaise. Ziet er sjiek uit maar is gewoon een opgedirkte bal. Past dus goed bij kerst maar maakt het ook net een beetje meer bijzonder.

Vorig jaar hadden we van bladerdeeg en pesto een kerstboom gemaakt. Die zag er niet alleen leuk uit, hij was ook nog een heel erg lekker.

Onze kinderen werken allemaal in een supermarkt en daar hebben ze het blad Boodschappen. Ook daar heb ik een aantal lekker tips in gezien. Maak het jezelf dus makkelijk met kerstdiner tips van www.boodschappen.nl. Ik heb daar ons toetje gevonden:

Wil je echt op budget, maak dan gebruik van de Too Good To Go app. Veel supermarkten doen hier aan mee. Koken met dit soort pakketten is gelijk de manier om je creativiteit te testen. Wat kan jij klaarmaken met items uit het pakket?

3. Kerstcadeau met budget

Als je voor tip 1 toch bij de kringloop bent kan je gelijk rondkijken voor kerstcadeaus.

Of maak je eigen cadeaus. Wat dacht je van een kerstster met lichtjes? Je kan ook iets culinairs als cadeau maken. Bak samen met je kinderen kerstkoekjes en doe deze in een mooie pot (ook van de kringloop). Zeker opa’s en oma’s zullen erg blij zijn met eigen gemaakte koekjes van de kleinkinderen.

Foto door Pavel Danilyuk

Naast de kringloop hebben we tegenwoordig ook veel budgetwinkels. Nu zijn vele van ons bang dat het dan zichtbaar is dat je met een goedkoop cadeau aankomt. Door iets extra’s met het cadeau te doen kan je dat “verbloemen”.

Bijvoorbeeld:
– Koop een bakblik en kleed deze verder aan met een mooie zelfmaak mix uit de supermarkt. Geef er nog leuke bakversieringen bij. Een aanrader voor elke Heel Holland Bakt fan.
– Is iemand dol op koffie? Koop een mooie mok en vul deze met chocolaatjes.
– Bij de bekende budget winkel kan je goedkoop spelletjes kopen. Maak hier een echt pakket van door deze samen te voegen met een zak chips en nootjes.

Als je bovenstaande cadeau in pak in doorzichtig inpakpapier, er een mooie strik om heen doet, is iedereen blij.

Restjesborrel

Nog een kleine tip voor 3e kerstdag of nieuwjaarsdag, hou een restjesborrel. Kom samen met familie en vrienden en laat iedereen zijn restjes meenemen. Maak hier gezamenlijk een heerlijk buffet van. Kost niets en zorgt wel voor een prachtig moment samen. 

Foto van Johannes W op Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *