boxspring kopen

Een boxspring kopen: waarop moet je letten? 

Voor veel mensen is de slaapkamer een van de belangrijkste ruimtes in huis. Het is de plek om uit te rusten na een drukke week op je werk. Ook biedt het je de mogelijkheid om in het weekend lekker lang te blijven liggen. Geniet van je spelende kinderen, een mooi boek of je favoriete serie op Netflix. Een goed bed mag in de slaapkamer niet ontbreken. Kies je voor een traditioneel ledikant, of ga je voor een luxe boxspring? 

Een boxspring biedt je het comfort van een hotelbed. Wie droomt er niet van een dergelijk bed in huis! Een boxspring bestaat uit een matrasbodem en matras. Beide onderdelen worden in verschillende modellen, kleuren en formaten aangeboden. In dit artikel vind je inspiratie voor de aanschaf van een boxspring voor jouw slaapkamer. 

Wat is een boxspring? 

In de basis worden bedden in twee soorten aangeboden, namelijk: een boxspring en een ledikant. Weet jij wat een boxspring is? Op welke punten verschilt een boxspring van een ledikant? Er vallen een aantal belangrijke verschillen op te merken tussen beide beddensoorten. Onderstaande tabel zet ze voor je op een rijtje. 

BoxspringLedikant 
– Een boxspring bestaat uit een box met veren met daarop een matras.– Een ledikant bestaat uit een bedbodem en een matras. De bedbodem wordt vaak gevormd door spiralen of latten.
– De combinatie van een matras met bedbodem maakt dat een boxspring vaak voordeliger is.– Een ledikant is duurder, wanneer je het matras los bij de bedbodem koopt. Heb je al een matras? Dan is een ledikant goedkoper. 
– Door de box met veren heeft een boxspring vaak een relatief hoge instaphoogte.– Bij een ledikant is de instaphoogte veel lager. Dit scheelt vaak al snel 30 centimeter ten opzichte van een boxspring. 
– Een boxspring heeft vaak een luxe uitstraling. Ideaal voor de slaapkamer van volwassenen! – Een ledikant oogt wat simpeler. Het past goed in de kinderkamer, een logeerkamer, enzovoorts. 
– De vering van een boxspring is vaak zeer goed, doordat het matras op een box met veren gelegd wordt.– Bij een ledikant is vering soms beperkt. Dit hangt sterk af van het type bodem wat gebruikt wordt. 
– Bij een boxspring is de kans op de aanwezigheid van huisstofmijt relatief groot. – Een ledikant bestaat voor een groot deel uit materialen als hout en metaal. Het betekent dat de kans op huisstofmijt veel kleiner is. 

Bovenstaande tabel toont de belangrijkste verschillen tussen een boxspring en ledikant. Dit zijn echter niet alle verschillen! Denk ook aan het feit dat er onder een ledikant ruimte is om spullen op te bergen. Niet iedere boxspring heeft een opbergruimte. Daarbij zit er een verschil in de stabiliteit van het bed. Bij een boxspring leg je het matras vaak op de box met veren. Daar waar het matras bij een ledikant in de ombouw valt. 

Een boxspring kopen voor in jouw slaapkamer 

Voordat je overgaat tot een boxspring kopen, is het raadzaam om je wensen op een rijtje te zetten. Past een boxspring bij je, of is de aanschaf van een ledikant verstandiger? Mocht je voor een boxspring kiezen, dan heb je keuze uit verschillende modellen bedden. Een eerste keuze die je hierbij dient te maken is de breedte van het bed. Een boxspring voor twee personen wordt aangeboden met een breedte van 140, 160 en 180 centimeter. Het bed van 140 centimeter wordt vaak omschreven als twijfelaar. Het bed is wellicht net te klein voor twee personen, maar zeer breed voor een persoon. Ideaal voor wanneer je af en toe een logee hebt! 

Let op de kleur van de boxspring 

Niet alleen het formaat van de boxspring is belangrijk. Let ook op de kleur hiervan! Wellicht heb je het dekbedovertrek en de bijbehorende kussenslopen al in huis. Het dekbekovertrek moet qua kleur passen bij de ombouw van een boxspring. In het bijzonder omdat de ombouw van een boxspring vaak volledig bedekt is met een stoffen bekleding. Door een neutrale kleur boxspring te kopen, weet je zeker dat deze ook over een paar jaar nog bij je interieur past. 

Boxspring met opbergruimte kopen 

Een derde factor om rekening mee te houden is de aanwezigheid van opbergruimte. In sommige gevallen wordt een boxspring voorzien van handige opbergvakken aan weerszijden van het bed. Deze opbergvakken zijn ideaal voor bijvoorbeeld een slaapzak, extra kussens, beddengoed, enzovoorts. Vergelijk het met de ruimte die je normaal onder een ledikant hebt voor bijvoorbeeld verrijdbare boxen. 

Matras bij je boxspring kopen 

In veel gevallen wordt een boxspring als set verkocht. Dit betekent dat je naast de box met veren ook direct een matras koopt. Het ene matras is erg zacht, terwijl het andere model juist veel stabiliteit biedt. Het is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, welk matras het meest geschikt voor je is. Iemand die regelmatig op z’n buik slaapt heeft baat bij een wat harder matras. Je doet er verstandig aan de verschillende soorten matrassen in een winkel uit te proberen. Zo weet je precies welk matras het fijnste ligt! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *