Een andere kijk op blauw

De wereldwijde Kleur van het Jaar 2017 draagt de naam Denim Drift

AkzoNobel lanceert in Londen de ColourFutures 2017. In Nederland wordt dit gedaan onder verfmerk Flexa. De ColourFutures is een jaarlijks terugkerend wereldwijd onderzoek over trends en gaat dieper in op de voornaamste kleurentrends voor het komende jaar en voorspelt de Kleur van het Jaar. Voor 2017 is het thema ‘Life in a new light’. De lancering van de Kleurentrends voor 2017 vragen om een frisse kijk op het leven. Dé Kleur van het Jaar Denim Drift belichaamt precies de mood van 2017 en sluit aan bij talloze interieurstijlen.

De internationale design- en kleurvisionairs van het Global Aesthetic Center, ook bekend als het Flexa ColourLab, signaleren de laatste sociale- en trendontwikkelingen in de wereld. Dit stelt ze in staat kleur op een innovatieve manier te benaderen. De bevindingen worden gebruikt om tot verschillende thema’s en kleurpaletten te komen die passen bij de manier van leven in 2017.

Het thema voor 2017 is
‘LIFE IN A NEW LIGHT’, een nieuwe kijk op het leven
Het thema draait om het vieren van de simpele dingen die het leven de moeite waard maken. Echte en authentieke ervaringen worden steeds belangrijker en daardoor bekijken we de gewone, alledaagse dingen van het leven met een frisse blik .
Heleen van Gent, dé Kleurexpert van Flexa omschrijft het als volgt: “Omdat de wereld om je heen constant verandert, zie je de ‘gewone’ dingen in het leven, zoals familie, vrienden en werk, met andere ogen. Daarnaast is het terugkeren naar de natuur en het pure genot van ervaren nu veel belangrijker. Ik ben enorm enthousiast dat ‘Life in a new light’ de bepalende invloed is voor 2017 en dat je het in alle kleurentrends voor komend jaar gaat terugzien.”

De Kleur van het Jaar 2017 is
DENIM DRIFT
Het blauw dat Flexa volgende jaar overal verwacht te zien, Denim Drift, is tot dé Kleur van het Jaar benoemd. Een aangenaam, tijdloos, veelzijdig grijsblauw dat afhankelijk van hoe je het toepast er steeds weer anders uit ziet. Echt een kleur van nu en een kleur die staat voor de mood van 2017. Daarbij is het een kleur die aansluit bij talloze interieurstijlen en -sferen. Denim Drift als kleur geeft precies het thema van 2017 weer.
Van Gent: “Denim Drift is een fantastisch veelzijdige basis voor het volledige Trendkleurenpalet van 2017. Het vertelt precies het verhaal van die andere kijk op het leven door de enorme range van kleuren en tinten. Voor ieders smaak en persoonlijke voorkeuren is er wel een kleurcombinatie te maken, met deze denimkleur als onze favoriet.”

Hét 2017 Kleurpalet van het Jaar
BLAUWEN EEN NIEUW MANIER VAN COMBINEREN
Als aanvulling op de Kleur van het Jaar is er een palet ontwikkeld dat een ‘familie’ van Denim Drift is, een spectrum aan blauwtinten in verschillende tonen. Dat maakt een nieuwe manier van kleur combineren mogelijk. Blauw, toegepast in verschillende verhoudingen en een variatie van lichte en donkere tinten, kan de sfeer in een kamer totaal veranderen. Door Denim Drift te combineren met een paar lichtere varianten wordt het resultaat fris en luchtig; in een donkerdere versie zorgt het voor een dramatische sfeer. Er zijn dus talloze manieren om de denimkleur toe te passen.

De vier onderliggende trends
‘Life in a new light’ is de overkoepelende trend, maar er zijn ook nog vier onderliggende thema’s met bijpassende kleurpaletten.

1. NEW ROMANTICISM De wereld maakt zich steeds drukker over het milieu en dat heeft invloed op onze manier van leven. Duurzaamheid en het nemen van verantwoordelijkheid staan voorop. Maar hoewel we allemaal deel willen uitmaken van de natuur waarover we ons zorgen maken, leven we in steeds groter wordende steden en een toenemende gedigitaliseerde wereld. Door de verbinding met de aarde op te zoeken, krijgt het spirituele een kans en daar hebben zowel lichaam als geest baat bij. Hoewel deze trend voortkomt uit een bijna abstract gegeven, laat hij zich vertalen als een eclectische bohemienstijl. Deze stijl dompelt je in een wereld vol natuurlijke elementen en geeft een creatieve twist aan je interieur.

2. SHARED INDIVIDUALISM Steden groeien en hun bevolking en sociale verhoudingen veranderen doorlopend. Alles is in beweging, niets lijkt permanent. Daardoor wordt het gevoel ergens bij te horen en deel uit te maken van een groep weer belangrijker. Het ColourLab nam de manier waarop individuen tegenwoordig netwerken of families bouwen onder de loep. Ze constateerde dat zo’n groep kan bestaan uit alles, van vrienden, tot echte bloedverwanten, tot een bredere gemeenschap van geestverwanten die ideeën, dromen en/of concrete ruimtes willen delen. Uit het bijpassende kleurenpalet spreekt een opgewekte, speelse sfeer, waardoor deze ideaal is om met elkaar van de gezamenlijke ruimte te genieten.

3. THE WORKING HOME De grenzen tussen privé en werk vervagen en het is niet altijd eenvoudig om het evenwicht tussen die twee te bewaken. Veel huizen zijn een soort werkplek geworden en werkplekken lijken steeds meer op huizen, zeker nu we allemaal, bewust of onbewust, deel uitmaken van de 24-uurseconomie. We willen ons thuis voelen op de plek waar we werken en staan open voor nieuwe inspiratie om die ruimte in te vullen. Flexa heeft een kleurenpalet ontwikkeld waarmee je verschillende zones in huis afbakent, maar waarmee je ook een ruimte kunt creëren die beide functies in elkaar laat overvloeien. Of je nu het liefst in de keuken zit met laptop en koffie onder handbereik of juist een aparte studeerkamer nodig hebt, het moet er wel comfortabel zijn. Het doel is immers dat je kunt relaxen en focussen tegelijk.

4. CONSIDERED LUXURY Deze trend omvat een heel nieuwe manier van leven; een nieuwe vorm van consumentisme waarbij meer waarde wordt gehecht aan ervaringen dan aan bezittingen. Het draait om het verzamelen van onbetaalbare herinneringen. Dat verandert je visie op de wereld, want het gaat niet langer om het hebben, maar om het ervaren. Het gevolg is een nieuwe manier van consumeren: minder kopen, beter kiezen en er langer plezier van hebben. Per saldo blijft er minder over, maar voel je je wel rijker. Extra aandacht voor het zintuiglijke optimaliseert die ervaringen; denk aan zachte stoffen, tactiele muren, prettige geuren en mooie muziek. Het resultaat is een subtiele luxe, waarbij een bescheiden verrassing meer waard is dan een kast vol spullen. Het bijpassende palet van wit- en natureltinten sluit daar mooi op aan.

Het onderzoek
Het ColourFutures onderzoek wordt uitgevoerd door het Flexa ColourLab. Het verfmerk brengt jaarlijks een internationaal team van trend- en designexperts samen. Zij baseren hun voorspellingen op een analyse van opkomende trends die zich voordoen in het alledaagse leven, van interieurontwerp en architectuur tot mode en beauty, grafisch ontwerp en sociale en economische invloeden. De experts bepalen aan de hand van hun bevindingen gezamenlijk wat de trends en thema’s voor het komende jaar worden en in welke tinten deze thema’s het beste tot zijn recht komen. De resultaten, in de vorm van interieur- en kleurinspiratie en verftoepassingen, dienen als inspiratiebron voor architecten, designers, interieurprofessionals en een ieder die zich bezighoudt met het vakgebied wonen. Ook het bedrijf zelf put uit dit onderzoek om tot de juiste verfkleurcollecties en -toepassingen te komen.

De Trendcollectie thuis
De wereldwijde Trendcollectie is nu ook gemakkelijk thuis toe te passen. De Kleur van het Jaar Denim Drift en de overige ColourFutures kleuren zijn sinds 6 september op de mengmachine in elk gewenst Flexa Product te mengen. Wil je eerst kijken hoe de kleuren in huis staan en de twijfel wegnemen? Gebruik dan de verschillende kleurtools zoals de Flexa Visualizer App waarin de Trendcollectie van 2017 is opgenomen en de Flexa Kleurtester die op Flexa.nl te bestellen is. De grote kleurechte Flexa Kleurstaal is vanaf oktober online verkrijgbaar.

Adviesprijzen
Flexa Creations Muurverf Extra Mat: v.a. € 23,95 (1 liter)
Flexa Creations Lak (hoog-, zijdeglans en mat): v.a. € 39,95 (1 liter)
Flexa Creations Kleurtester Denim Drift: € 1,99 (online via Flexa.nl)
Flexa Kleurstaal Denim Drift (A5 formaat): € 0,70 (online via Flexa.nl)

CF17DenimDrift_KV4
CF17DenimDrift_Final_study368
CF17DenimDrift_Final_study025
CF17DenimDrift_Final_livingroomdetail
CF17DenimDrift_Final_livingroom607
CF17DenimDrift_Final_livingroom361
CF17DenimDrift_Final_livingroom277
CF17DenimDrift_Final_livingroom262
CF17DenimDrift_Final_kitchen475
CF17DenimDrift_Final_diningroom831
CF17DenimDrift_Final_diningroom450
CF17DenimDrift_Final_diningroom403
CF17DenimDrift_Final_diningroom224
CF17DenimDrift_Final_diningroom152


CF17DenimDrift_Final_bedroom521
CF17DenimDrift_Final_bedroom

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *