kerstboom enquete

Duurzame Kerst? Meer dan 60% van de Nederlanders koopt ieder jaar opnieuw een ‘echte’ kerstboom

Sinterklaas is nog maar net het land uit en dat betekent dat we onze kerstboom mogen gaan optuigen! Staat ‘ie bij jou thuis al te schitteren? En wat voor boom is het geworden? Hoewel steeds meer Nederlanders voor een kunstboom kiezen, blijken we op het gebied van een duurzame Kerst nog steeds veel te kunnen behalen. 

Dat bleek uit het Grote Kerstonderzoek van Biano.nl (2018), waaraan 1.038 respondenten hebben deelgenomen.

Niet duurzaam omgaan met de ‘echte’ kerstboom

De meeste Nederlandse huishoudens die voor een echte kerstboom gaan, kopen ieder jaar opnieuw een kerstboom (62%). Zonde, als je je bedenkt dat het genieten van de kerstboom van korte duur is, want bij meer dan de helft van de mensen (58,4%) gaat de kerstboom gelijk de deur uit als Oud & Nieuw geweest is. In deze opruimbui belandt maar liefst 85% van de kerstbomen bij het grofvuil of op de brandstapel. Duurzaam zijn deze manieren natuurlijk allerminst. Gelukkig zijn er verschillende kerstboom-alternatieven die duurzamer zijn en lijkt een deel van de Nederlanders zich hier ook steeds meer bewust van te worden.

Alternatieven voor je kerstboom

Een kleine 15% van de respondenten met een echte kerstboom gaf aan de kerstboom na de feestdagen op het balkon te plaatsen of in de tuin te planten. Een duurzame manier aangezien de kerstboom het volgende jaar opnieuw gebruikt kan worden. Niet iedereen heeft natuurlijk de luxe van een tuin of balkon, maar een nabijgelegen bos of park zijn goede alternatieven! Een andere duurzamere oplossing is een kerstboom adopteren: slechts een magere 1% van de respondenten blijkt echter voor deze oplossing te kiezen. Ten slotte worden kunstbomen natuurlijk steeds populairder: ruim 45% van de Nederlanders heeft er eentje thuis staan. Kritische noot is wel dat er tegenwoordig ook steeds meer discussies zijn over de milieu-impact van de kunstboom…

Duurzame kerstdecoratie nog niet heel populair

Nederlanders zijn dol op kerstversiering. Meer dan 85% van de mensen geeft een 8 of hoger aan de sfeer die kerstdecoratie thuis geeft.  Sterker nog: 1 op de 5 Nederlanders (21,8%) koopt elk jaar nieuwe decoratie voor in de boom en een kwart van de Nederlandse huishoudens schaft zelfs jaarlijks nieuwe kerst tafeldecoratie aan. Aan deze kerstdecoratie wordt door meer dan 50% van de respondenten tussen de €50 – €200 uitgegeven!  Goed nieuws is wel dat bijna 20% van de mensen deze kerstdecoratie in een kringloopwinkel of tweedehands koopt. Een goede manier om geld te besparen en natuurlijk ook duurzamer verantwoord!

Over Biano

Biano.nl is hét online Home & Living platform voor iedereen die zijn interieur een restyling wil geven, aan het oriënteren is voor toekomstige verbouwing of gewoon op zoek is naar inspiratie. Met ruim 65 aangesloten webshops biedt Biano maandelijks 400.000 bezoekers het overzicht van de leukste interieur collecties, zodat het makkelijk wordt om door het grote online aanbod een keuze te kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *