Duurzaam glas vervangen

Duurzaamheid en milieu staan tegenwoordig bij huiseigenaren hoog in het vaandel. De keuze voor zonnepanelen of een warmtepomp wordt tegenwoordig snel gemaakt. Maar wat voor een keuzes zijn er eigenlijk als het om glas gaat.

Iedereen kent het begrip dubbel glas en weet dat dat beter isoleert dan enkel glas. Maar bij het plaatsen van een schuifpui, serre of het vervangen van een deur of raamkozijn blijken er veel meer mogelijkheden te zijn dan gedacht en kan je bovendien meer besparen op je energiekosten dan dat je nu misschien al doet.

Dubbel glas HR++

Zo is het al raadzaam om in plaats van normaal dubbel glas te kiezen voor dubbel glas HR++. Bij dit dubbel glas is de ruimte tussen de glasplaten gevuld met een gas in plaats van met lucht en is er een coating aangebracht, waardoor de isolatiewaarde van het glas omhoog gaat. Warmte wordt in de zomer meer buiten gehouden en in de winter meer binnen. HR++ glas is eenvoudig te vervangen voor normaal dubbel glas, dus een makkelijke upgrade van je woning.

Optimaal isoleren met triple glas

Toch kan je met dubbelglas HR++ nog last hebben van warmte en koude verschillen. Toegegeven, je bent al een heel eind met dubbel glas HR++,  maar wil je echt optimaal je woning isoleren en energie besparen ga dan voor triple glas HR+++. Dit glas heeft, zoals de naam al zegt, 3 ramen. De ruimtes tussen de ramen zijn allebei gevuld met gas en er is een tweede coating aangebracht. Hierdoor isoleert dit glas twee keer zoveel als dubbel HR++ glas. Bijkomend voordeel is ook dat triple glas HR+++ door de drie ramen zeer geluidswerend is. Je hebt geen last meer van het verkeer dat voor je deur voorbij rijdt. Nadeel is dat 3 glasplaten natuurlijk zwaarder is dan 2, iets waar je rekening mee moet houden als je ramen wil vervangen.

Welk type glas heb ik eigenlijk

Als je je huidige glas wil vervangen, dan wil je ook weten welk glas er nu in je kozijn zit. Hoe zie je dan welk type glas je nu hebt?

De oplossing is heel simpel. Als er nu dubbel glas in je woning zit, kijk je in de lege ruimte tussen de glasplaten. Daar vind je informatie over de fabrikant en welk soort glas je nu hebt. Staat er ergens HR dan heb je dus HR++ glas. Kan je de informatie in het glas niet vinden, dan kan je ook nog een ander leuk trucje uithalen. Houd een aansteker of lucifer op ongeveer 4 cm bij je raam. Nu zie je in de weerspiegeling 3 of 4 extra vlammetjes verschijnen. Heeft het tweede of derde vlammetje een afwijkende kleur, dan is het HR++ glas.

Wij zijn zelf geen glasexperts maar hebben ons laten informeren via GlasGigant. De online leverancier voor alle glassoorten. En niet alleen voor de standaard woningen. Ook voor woningen met monumentaal glas hebben zij een groot aanbod. Of je nu ander glas wilt voor de isolatie, de veiligheid of je comfort wilt verhogen bij GlasGigant zul je zeker slagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *