Depositphotos_23624349_l-2015 (1)

Doe het zelver XXL

De ene persoon is de ander niet. Dat geldt zeker als het om klussen gaat, of het helemaal eigenhandig verbouwen van een woning. Met wat eenvoudig gereedschap red ik mij wel door de meeste kleine klusjes in huis heen, maar voor de wat grotere werken wend ik me graag tot een specialist. Ik kan dan ook alleen maar jaloers kijken naar de man die alles kan. De doe-het-zelver XXL.

In onze vriendenkring hebben we zelfs twee van die enorme klussers, die geen enkele verbouwing uit handen hoeven te geven, simpelweg omdat ze de uitdaging liever zelf aan gaan. Een achtergrond in de bouwsector hebben ze niet, alles wat ze doen is uit eigen ervaring en anders leren ze razendsnel hoe je iets zelf moet aanpakken.

Eén van die vrienden kocht twee jaar geleden een oud boerderijtje. Vanuit een keurig rijtjeshuis, wat natuurlijk helemaal af was, werd de drang te groot om weer eens een nieuw avontuur te beginnen. Een beetje beduusd hoorden we de eerste enthousiaste verhalen aan en zoals verwacht eindigde het verhaal met “ja, er moet nog wel het één en ander aan gebeuren”.

Bij onze eerste uitnodiging om de nieuwe woning te bezichtigen vond ik “één en ander” iets te onderschat. Maar onze vriend beantwoordde mij met de magische woorden “Ach, daar moet je doorheen kijken”. En doorheen kijken kon hij! Half verrotte houten kozijnen met hier en daar gebarsten enkel glas en een dak waar je zonder dakraam eenvoudig het weer mee kon voorspellen.

Menig bezoekje volgde en elke keer was er wel weer een huzarenstukje werk verricht. Het dak werd volledig vernieuwd, er werd goed geïsoleerd, betonvloeren gestort en ook de enorme woonkeuken kreeg langzaam vorm. 

Bij één van onze bezoekjes bleek de buitenkant van het huis een ware metamorfose te zijn ondergaan. Alle oude kozijnen waren vervangen door kunststof kozijnen met dubbel glas. Op de vraag wie deze prachtige kozijnen geplaatst had kreeg ik natuurlijk het antwoord “Ik. Op een zaterdag met wat maten”. Daar had je hem weer, de doe-het-zelver XXL. Maar hoe kom je dan aan die kozijnen vroeg ik hem. “Simpel” zei hij: “Kozijnen van Meneer Kozijn. Gewoon je maten doorgeven en ze komen ze vanzelf brengen”.

Ik begreep niet dat het zo eenvoudig was. Maar in geuren en kleuren vertelde hij over hoe kinderlijk eenvoudig het proces was verlopen. Dat je niet vastzat aan standaard maten, omdat je maatwerk kozijnen via Meneerkozijn.nl kon bestellen. Dat zelfs de halfronde stalraampjes vervangen waren en dat de schuifpui in de woonkeuken gelijk mee besteld was. De voor- en binnendeuren kwamen later aan de beurt, verzekerde hij mij.

En daar stond ik weer met mijn ogen te knipperen. “Je moet er doorheen kijken” had hij aan het begin van het avontuur gezegd. Nou dat deed ik. In HR++ recht het weiland in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *