mdf

Doe-het zelf, wat is het verschil tussen MDF en Multiplex?

De vakantie is ideaal voor het uitvoeren van doe-het-zelf klussen. Zo hebben wij afgelopen vakantie een tv-wand gemaakt. Op deze manier hebben we de draden van de tv weggewerkt en gelijk een mooie schilderij wand gecreëerd. Maar welke houtsoort gebruik je nu voor welke klus? 

Wat is het verschil tussen MDF en Multiplex? 

Multiplex is hout van geperste platen die kruislings met elkaar verlijmd zijn. Daardoor is Multiplex een zeer sterk plaatmateriaal. Multiplex wordt vaak gebruikt in niet-zichtbare toepassingen. Je bouwt een wand van Multiplex en werkt hem af met gipsplaten.

Maar Multiplex is er ook afgewerkt met een mooiere houtsoort, zoals populier, beuken of grenen. Dat leent het zich weer erg goed voor aftimmerwerk of gebruik voor meubels. Je Multiplex afwerken met een transparante lak brengt de nerven van het hout mooi naar boven. 

Sommige Multiplex platen zijn bewerkt voor gebruik in vochtige binnenruimtes (denk aan badkamers) of zelfs om buiten te gebruiken. Het is wel aan te raden om je goed te laten informeren, welke platen daarvoor geschikt zijn.

Het hout is licht, sterk, duurzaam en makkelijk te bewerken. 

MDF zijn platen van houtvezels en kunsthars samen tot 1 plaat geperst. Dit materiaal is erg makkelijk te bewerken, omdat het een relatief zacht materiaal is. Door het samenpersen van vezels en hars is zagen of het frezen van welke vorm dan ook een fluitje van een cent. Nog een voordeel, het kan niet splinteren! MDF is goed te gebruiken bij het maken van meubels wanden of lijstwerk. Het oppervlakte van MDF is mooi glad, waardoor het makkelijk schilderbaar is. MDF is een mooi afwerkingsproduct voor een snel en strak resultaat.

Een nadeel van MDF is wel dat het door de zachte structuur erg kan buigen.

MDF zal onder een langdurige belasting blijvend vervormen. Denk hierbij aan de schappen van een zelfgemaakte kast met MDF of een goedkope boekenkast. Nadat de boeken weggehaald zijn blijven de schappen doorgebogen. 

Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. 

MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken. Daarom dat wij voor onze TV wand toch voor MDF hebben gekozen. We hebben de wand afgewerkt met een hoogglans lak en geeft een strakke uitstraling in onze woonkamer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *