Dit doet een nieuwe vloer met je woning

Zoeken mensen een woning, dan kijken ze vaak naar de kale feiten. Denk hierbij aan de locatie, woonoppervlakte, de aanwezigheid van een tuin of balkon, het aantal slaapkamers en de vraagprijs uiteraard. Op basis van deze rationele kenmerken maken ze een shortlist. Gaan ze de woningen bezoeken, dan volgt de doorslaggevende factor: de emotie die ze voelen bij een woning. Je droomwoning laat je immers ongeveer net zo voelen als wanneer je verliefd bent. Hoewel dit in de ideale wereld natuurlijk ‘voor eeuwig’ is, worden veel mensen na een paar jaar onrustig. Ze zitten in een sleur, en willen wat nieuws. Gelijk op zoek naar een andere woning? Dat hoeft niet, je kunt ook de liefde voor je huidige woning ‘vernieuwen’. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een nieuwe vloer.

Een andere vloer: simpele aanpak of grootse verbouwing

In principe kun je met een relatief goedkope vloer je interieur al een behoorlijke upgrade geven. Zo kun je bepaalde laminaattypen gewoon over de bestaande vloer heen leggen. Zijn er echter meer werkzaamheden nodig? Wordt het bijvoorbeeld een echte verbouwing, omdat de oude vloer eruit gesloopt moet worden? En je misschien wel gelijk vloerverwarming laat aanleggen om je woning te kunnen verwarmen op lagere temperatuur, met behulp van een warmtepomp of na de aansluiting op een warmtenet? Mocht je hiervoor niet voldoende spaargeld hebben, dan kun je er ook een lening voor afsluiten. Het is goed om te weten dat onder bepaalde voorwaarden je de rente van een lening die je aangaat om je woning te verduurzamen, net zoals de hypotheekrente fiscaal kunt aftrekken.

Heb je een laminaatvloer die nog voldoet aan je wensen, maar is deze niet meer zo mooi? Laat dan alleen de krassen in het laminaat herstellen, en richt je op andere zaken waarmee je je interieur kunt vernieuwen. Wil je het iets minder rigoureus aanpakken, dan creëer je ook bijvoorbeeld met een andere kleur op de muren al een hele andere look in huis.

De vloer als eyecatcher in een woning

Nog maar een decennium geleden beleefden we de naweeën van de kredietcrisis. Op de woningmarkt was veel aanbod en weinig vraag. Precies tegenovergesteld aan de situatie nu. Woningen stonden soms wel jaren te koop voordat ze eindelijk verkocht worden. Het was dan ook helemaal niet gek als een woning lange tijd leeg stond. 

Heb jij ook woningen bezichtigd in die tijd? En weet je nog hoe vreemd een lege woning zonder meubels kan ogen? Dan weet je ook hoe bepalend de vloer eigenlijk is voor het interieur. Wil je nu graag je woning vernieuwen, dan zou een nieuwe vloer dus ook eigenlijk bovenaan de lijst met potentiële interieuraanpassingen moeten staan. Hoewel je er misschien niet dagelijks bij stilstaat (je loopt er immers de hele dag overheen), bepaalt deze sterk de sfeer en het gevoel dat je hebt bij een woning.

Foto door Vecislavas Popa via Pexels

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *